Deficit verejných financií eurozóny v 3. kvartáli klesol na 3,1 % HDP

Deficit verejných financií v eurozóne vlani v 3. štvrťroku klesol, už tretí kvartál po sebe a priblížil sa tesne k povolenej hranici 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Informovali o tom agentúra Reuters a európsky štatistický úrad Eurostat.
Presnejšie, výška deficitu verejných financií v eurozóne v pomere k jej hrubému domácemu produktu (HDP) na sezónne upravenej báze sa v 3. štvrťroku 2013 znížila na 3,1 % HDP z 3,3 % HDP v 2. kvartáli a 3,4 % HDP v 1. kvartáli 2013. Eurozóna zároveň v sledovanom období dosiahla svoj najnižší schodok verejných financií od 3. kvartálu 2008.
Za zníženie schodku vďačí región nárastu celkových príjmov v období júl-september na 47,1 % HDP z 46,9 % HDP v predchádzajúcich troch mesiacoch, zatiaľ čo jeho výdavky stagnovali na úrovni 50,2 % HDP.
Eurozóna, ktorá má od 1. januára tohto roka 18 členov, po zavedení eura v Lotyšsku, sa postupne zotavuje z najhoršej recesie od vzniku menovej únie v roku 1999. Recesiu spôsobila dlhová kríza, ktorá sa začala v Grécku a neskôr sa rozšírila aj do ďalších tzv. okrajových štátov bloku.
Štáty eurozóny museli zaviesť tvrdé úsporné opatrenia a reformy, aby ozdravili svoje financie. Zníženie deficitu verejných financií eurozóny je súčasťou jej plánu na obnovenie dôvery investorov v dlhopisy eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy