Výrobný sektor eurozóny v januári rástol

Výrobný sektor eurozóny v januári vzrástol o niečo viac, ako naznačoval rýchly odhad. Výkon tohto sektora sa pritom stabilne zvyšuje už štyri mesiace v rade. To je dobrá správa, signalizuje totiž, že ekonomika eurozóny pokračuje v zotavovaní. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe najnovšieho prieskumu spoločnosti Markit.
Podľa spresnených výsledkov Markit index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny v januári vzrástol na 54 bodov z decembrových 52,7 bodu. Rýchly odhad pritom naznačoval, že stúpne o niečo menej, a to na 53,9 bodu. Hodnota indexu sa už od júla 2013 pohybuje nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného odvetvia od jej poklesu.
Za výraznejší, ako očakávaný nárast PMI výrobného sektora vďačí eurozóna najväčšej ekonomike bloku, Nemecku. Januárová hodnota nemeckého PMI totiž stúpla až na 56,5 bodu z 54,4 bodu v decembri a dosiahla najvyššiu hodnotu za 32 mesiacov. A zároveň francúzsky PMI sa v januári priblížil k zlomovej hranici 50 bodov. Presnejšie, jeho hodnota stúpla na 49,3 bodu z 47 bodov v decembri. A výrobné sektory v tretej a štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny, v Taliansku a Španielsku, pokračujú v raste.
„Výsledky prieskumu naznačujú, že aktivita výrobných sektorov v regióne, ktorý platí eurom, stúpa,“ skonštatoval hlavný ekonóm Markit Chris Williamson. Dodal, že januárová hodnota PMI pre eurozónu zodpovedá rastu hrubého domáceho produktu o 0,4 až 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy