Guvernér Nowotny sa vyjadril k situácii rakúskych bánk v Maďarsku

Rakúske banky by sa nemali ponáhľať s odchodom z Maďarska. Podľa APA to uviedol guvernér Rakúskej národnej banky (OeNB) Ewald Nowotny v rozhovore pre dnešné vydanie budapeštianskeho denníka Napi Gazdaság. Mali by „úplne racionálne“ uvažovať o tom, ako dlho treba zostať na trhu, na ktorom sa nič nezarába.
„Dúfam,“ pokračoval Nowotny, „že sa na rakúske banky nevyvíja nijaký nátlak, aby aktivity v Maďarsku výrazne obmedzovali. V každom prípade však musia premýšľať o tom, ktoré podnikateľské aktivity sa im na maďarskom trhu vyplatia.“
Prirodzene, že ani Maďarsku nemôže byť jedno, ako sa „niektoré situácie“ vyvíjajú, lebo by mohli mať nepriaznivý vplyv na maďarskú ekonomiku.
Maďarská vláda zavedením bankových odvodov a zásahmi do podmienok splácania úverov v zahraničných menách, ktoré poskytli maďarské dcéry zahraničných bánk maďarským klientom, vyvolala rast nákladov úverových ústavov, čo ich priviedlo do straty. Vedenie Raiffeisen Bank International (RBI) už dlhší čas uvažuje o tom, že sa zbaví svojej maďarskej dcéry.

Súvisiace články

Aktuálne správy