Japonsko si ide za 2-percentnou infláciou

Japonská ekonomika podľa dnes zverejnených správ je na najlepšej ceste prekonať dlhých 15 rokov deflácie, s ktorou krajina musela bojovať. Výsledky inflácie na úrovni 1.6 % prekonali očakávania analytikov a Japonsko si tak pevne kráča po jej cieľovú úroveň 2 % ako možno vidieť z priloženého grafu.

Zdroj: Bloomberg

Pozoruhodné je, že na to nepotrebovalo nástroje, ktoré využíva ECB v podobe znižovania úrokových sadzieb. Japonský premiér, Shinzo Abe, prijal tieto správy s nadšením, keďže sa mu darí dostať krajinu z poklesu cenovej hladiny. Obavy o pokračovaní tohto trendu sú namieste. Japonsko, totiž chystá v apríli zvyšovanie dani z predaja na 8 % z 5 %, ktoré by mohlo rast cenovej hladiny ubrzdiť. Toyota Motor Corp. Už teraz varuje, že tento krok celkom určite zníži domáci dopyt. Je teda otázne, či sa pán Abe bude mať z čoho tešiť aj po apríli.

Neboli to však jediné dáta, s ktorými sme boli dnes konfrontovaní. Pozitívnu náladu na dianie na forexe a konkrétne na USDJPY, priniesli aj výsledky nezamestnanosti. Japonsko po prvý raz od októbra 2007 sa dostalo do pomeru, kde počet ponúkaných pracovných miest prevyšuje počet žiadateľov. V súčasnosti sa tento pomer nachádza na úrovni 1.03, čo znamená, že na 103 pracovných miest je tu len 100 uchádzačov.  Po zverejnení správ JPY na páre s USD si to manieril pod hlavný pivot a otestovalo prvú supportnú úroveň. Japonská ekonomika vyprodukovala aj negatívny výsledok priemyselnej produkcie, ktorá na mesačnej báze klesla o 0.2 % oproti plánovaný 1.3 %. Tento fakt najväčšmi  zaťažil akciové tituly a Nikkei 225 sa dostal pod predajný tlak. Skutočnosťou však je, že domáci dopyt sa spevňuje, exportné objemy mierne vzrástli, no dlhodobý trend kvôli zvyšovaniu daní nemožno odhadnúť.

Japonský benchmark je v súčasnosti jemne pod 100-dňovým kĺzavým priemerom, ale zostáva v rastovom trende. Pre jeho ďalšie smerovanie je dôležité správanie resp. close cena. Ak vybočí z naznačeného trendu prvým supportom by mohla byť úroveň 14 000 bodov. V prípade, že sa uzatvorí v rámci kanálu rezistenciou mu je 16 000 bodov.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy