Spotrebiteľské výdavky v USA sa zvýšili

Decembrové výdavky spotrebiteľov krajiny sa zvýšili o 0,4 % po tom, ako v novembri podľa revidovaných údajov stúpli o 0,6 %.

Výdavky amerických spotrebiteľov v decembri posilnili viac, ako sa očakávalo. Slabý rast príjmov však naznačil, že ekonomika by sa mohla v prvom štvrťroku trochu spomaliť. Ministerstvo obchodu USA v piatok informovalo, že decembrové výdavky spotrebiteľov sa zvýšili o 0,4 % po tom, ako v novembri podľa revidovaných údajov stúpli o 0,6 %. Podľa pôvodných údajov novembrové výdavky posilnili o 0,5 %.

Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters prognózovali, že spotrebiteľské výdavky, ktoré sa na celkovej ekonomickej aktivite v USA podieľajú viac ako dvoma tretinami, v decembri posilnia o 0,2 %. Po úprave o infláciu sa decembrové výdavky zvýšili o 0,2 % po novembrovom raste o 0,6 %. V štvrtom kvartáli vlaňajška spotrebiteľské výdavky v USA vzrástli najvýraznejšie za tri roky a pomohli rastu ekonomiky, ktorá za október až december medziročne posilnila o 3,2 %. Príjmy amerických domácností však v decembri stagnovali po novembrovom raste o 0,2 %. Po úprave o infláciu sa disponibilné príjmy domácnosti o 0,2 % zmenšili. To by mohlo do istej miery negatívne ovplyvniť spotrebiteľské výdavky v prvom štvrťroku tohto roka. Miera úspor amerických domácnosti v decembri oslabila na úroveň 3,9 %, čiže najnižšie za 11 mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy