Vláda nemá záujem o efektívnu verejnú kontrolu čerpania eurofondov

Mimovládne neziskové organizácie (MNO) kritizujú vládu za spôsob prípravy a obsah návrhu Partnerskej dohody (PD) medzi SR a Európskou úniou (EÚ) na roky 2014 až 2020, ktorá určí strategický rámec využívania európskych štrukturálnych fondov. Nepáči sa im najmä nedostatočná úprava podmienok pre účasť verejnosti na implementácii a kontrole eurofondov.
Súčasné nastavenie podľa koordinátora pracovnej skupiny Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie, zodpovednej za fondy EÚ, Miroslava Mojžiša, vylučuje aktívnu participáciu, ako aj efektívnu a nezávislú kontrolu čerpania európskych prostriedkov v nasledujúcich siedmich rokoch. Je to vraj „dôkaz toho, že slovenská vláda nemá záujem zlepšiť transparentnosť a efektívnosť rozdeľovania verejných peňazí.“ Nasvedčuje tomu podľa neho aj samotný proces prípravy dokumentu, ktorý mal prebehnúť za zatvorenými dverami.
„Veľmi dôležité je aj vytvoriť systém podpory pre organizácie, ktoré monitorovaniu fondov venujú svoje kapacity – bez toho ťažko zvládneme fondy sledovať naozaj efektívne a profesionálne,“ argumentuje Mojžiš. Ide podľa neho aj o jednu z požiadaviek EÚ, na ktorú návrh Partnerskej dohody nereflektuje. Experti z pracovnej skupiny pripravujú k téme hromadnú pripomienku.
Okrem vytvorenia podmienok pre verejnú kontrolu žiadajú zástupcovia MNO, aby bolo aspoň 10 % financií z eurofondov určených pre regióny prostredníctvom mechanizmu CLLD, ktorý ich rozdeľuje na miestnej úrovni prostredníctvom združení miestnych podnikateľov, mimovládnych organizácií či jednotlivcov. Minimálne 5 % financií chcú vyčleniť na takzvané globálne granty, ktoré by umožnili realizáciu malých projektov neziskovému sektoru a lokálnym žiadateľom.

Súvisiace články

Aktuálne správy