„Lúzer“ tohto týždňa: Forint padá hlboko

, CNBC Foto:CNB, SITA

Americké ekonomická televízia CNBC sa zamerala ma pád rozvíjajúcich sa trhov. V najnovšom súhrne označuje maďarskú menu za najväčšiu prehru tohto týždňa. Bude forint nasledovať argentínske peso?

"Môže utrpieť táto mena taký pád ako argentínske peso?" Tak znela otázka titulnej strane CNBC. Článok poukazuje na to, že forint vo štvrtok dosť trpel, napríklad kurz voči doláru bol výrazne nad úrovňou 229. Forint od začiatku roka stratil z hodnoty 5 %.

Nicholas Spiro zo Spiro Sovereign Strategy pre CNBC vysvetlil, že "z mnohých rozvíjajúcich sa mien bol forint najviac ohrozený, pretože v záujme maďarskej centrálnej banky je udržať nízku hladinu forintu, čím chce naštartovať vývoz krajiny." Článok upozorňuje, že na rozdiel od maďarskej reakcie, v Indii a Turecku došlo k zvýšeniu úrokových sadzieb. Analytik dodal, že forint sa nezrútil, ale je veľmi dôležité, že maďarská centrálna banka chce lacnejšiu menu. Spomenul významnú kumulovanú zahraničnú zadlženosť Maďarska, najmä v súkromnom sektore, a že tento problém nedokážu naši južnísusedia presvedčivo zvládať.

Článok CNBC tiež poukazuje na to, že od konca roka 2012 Maďarská národná banka znížila sadzby o 415 bázických bodov a zdá sa, že je stále zaviazaná k znižovaniu úrokových sadzieb. Nicholas Spiro nazval znepokojujúcou skutočnosť, že centrálna banka nemá strach z oslabenia forintu. "Nezdá sa, že by sa maďarská centrálna banka znepokojovala tým, čo skutočne znepokojujúce je," vysvetľuje analytik, ktorý však dodal, že Maďarsko nie je Turecko. Situáciu v Maďarsku označil za veľmi nestabilnú."Je najslabšia medzi krajinami východnej Európy ," zdôraznil Spiro.

CNBC citovala aj analytikov Bank of Tokyo – Mitsubishi, ktorí nemajú tak pesimistický pohľad na budúcnosť forintu. Lee Hardman a Derek Halpenny boli toho názoru, že forint a zlotý by mohli profitovať z postupného posilňovania eurozóny.

V článku CNBC porovnáva s forintom argentínske peso, menu, ktorá v tomto roku spadla o 23 % voči doláru. Kolaps nabral na obrátkach po tom, čo centrálna banka upustila od intervencií na podporu pesa na devízových trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy