Vlaňajší zisk sporiteľne Wüstenrot klesol o viac ako polovicu

Hospodársky výsledok výrazne ovplyvnila podľa vyjadrení spoločnosti banková daň

Wüstenrot stavebná sporiteľňa dosiahla v minulom roku podľa predbežných výsledkov čistý zisk zhruba 920 tis. eur. V medziročnom porovnaní je to pokles o viac ako polovicu, keďže za rok 2012 evidovala zisk 2,04 mil. eur. Vlaňajší hospodársky výsledok výrazne ovplyvnila podľa vyjadrení spoločnosti banková daň vo výške 1,32 mil. eur.

V minulom roku firma uzatvorila 53,4 tis. nových zmlúv za 268,6 mil. eur. V objeme to predstavuje medziročný nárast o 37,3 %. Vklady klientov presiahli 100 mil. eur. Z toho výška vkladov na nových zmluvách predstavovala vyše 36 mil. eur, čo je podľa vyjadrení spoločnosti suma, ktorá sa blíži k dvojnásobku v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Stavebná sporiteľňa zároveň vlani poskytla klientom stavebné úvery a medziúvery v celkovej výške 71 mil. eur. Znamená to takmer 44-percentný nárast oproti roku 2012. Zvýšený záujem o financovanie bývania sa premietol aj do celkovej sumy vyplatených finančných prostriedkov. Wüstenrot stavebná sporiteľňa vyplatila klientom v minulom roku 127,8 mil. eur, čo je o 36 % viac než v roku 2012.

Spoločnosť Wüstenrot stavebná sporiteľňa vznikla v roku 1993. Pôvodne pôsobila pod názvom Stavebná sporiteľňa VÚB-Wüstenrot. V decembri roku 2003 však VÚB banka predala skupine Wüstenrot svoj 50-percentný podiel v stavebnej sporiteľni. Rakúska Bausparkasse Wüstenrot AG v súčasnosti vlastní 60 % akcií vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni a nemecká Wüstenrot & Württembergische AG má 40 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy