Čistý zisk Amazonu stúpol na 239 mil. USD

V štvrtom kvartáli spoločnosť medziročne viac ako zdvojnásobila svoj čistý zisk, keď stúpol na 239 mil. USD. To predstavuje 51 centov na akciu. Analytici však odhadovali, že stúpne až na 66 centov

Americký internetový predajca Amazon nenaplnil v kľúčovom vianočnom období očakávania analytikov z Wall Street. V štvrtom kvartáli síce spoločnosť medziročne viac ako zdvojnásobila svoj čistý zisk na 239 mil. USD, čiže 51 centov na akciu, analytici však odhadovali, že zisk na akciu stúpne až na 66 centov. Čisté tržby spoločnosti vzrástli o 20 % na 25,6 mld. USD. Analytici očakávali, že čisté tržby Amazonu presiahnu 26 mld. USD.

Amazon zároveň upozornil investorov, že v aktuálnom kvartáli možno zaznamená prevádzkovú stratu. Spoločnosť poukázala na to, že jej prepravné náklady rástli. Amazon očakáva, že v prvom štvrťroku môže zaznamenať hospodársky výsledok v rozpätí od prevádzkovej straty vo výške 200 mil. USD po prevádzkový zisk takisto v objeme 200 mil. USD.

Počas uplynulého obdobia sviatočných nákupov spoločnosť Amazon čelila najostrejšej konkurencii za posledné roky, keďže sa predajcovia navzájom predháňali v poskytovaní výrazných zliav. Mnohí maloobchodní predajcovia však zo vzniku tohto boja obviňujú práve Amazon.

(1 EUR = 1,3574 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy