Návrh bankovej reformy EK vyvoláva obavy v jadre eurozóny

Európska Komisia (EK) v stredu predstavila návrh reformy bankového systému, ktorý upravuje spôsob obchodovania vo veľkých bankách. Nemecko a Francúzsko vyjadrili obavy, že to ohrozí ich veľké banky

Predstavitelia Francúzska sa chcú uistiť, že návrh bankovej reformy EÚ bude brať do úvahy pravidlá regulácie, ktoré platia vo Francúzsku a v Nemecku. Vo štvrtok to vyhlásil francúzsky minister financií Pierre Moscovici. Zároveň vyjadril obavy, že súčasné plány na zmeny v obchodovaní veľkých bánk vyhovujú bankám v Londýne. „Budem veľmi ostražito sledovať alternatívy, ktoré sa v európskom texte objavia, aby nevznikli pochybnosti o reforme vo Francúzsku,“ povedal Moscovici. „Na to isté dávame pozor v Nemecku,“ doplnil.

Európska komisia (EK) v stredu predstavila návrh reformy bankového systému, ktorý upravuje spôsob obchodovania vo veľkých bankách. Nemecko a Francúzsko vyjadrili obavy, že to ohrozí ich veľké banky. Návrh EK počíta s tým, že banky budú mať zákaz robiť špekulatívne obchody, Nemecko a Francúzsko chce takéto obchodovanie v rámci veľkých bánk oddeliť. Paríž a Berlín chcú, aby európsky návrh zohľadnil to, že obe krajiny už urobili reformu svojich bankových systémov. „Je dôležité, aby mala EK neutrálny postoj, aby sa vyhla uprednostňovaniu jedného modelu pred druhým a aby nespochybňovala ambiciózne reformy, ktoré dve veľké krajiny, Francúzsko a Nemecko, už urobili,“ doplnil Moscovici.

Súvisiace články

Aktuálne správy