Kurz eura sa zotavil a pohybuje sa okolo 1,365 USD/EUR

Spoločná európska mena sa po prudkom kolísaní zotavila z dočasne hlbokého prepadu. Hlavnou témou na devízovom trhu je dianie na rozvíjajúcich sa trhoch. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa dnes podvečer predávalo po 1,3650 USD, keď predtým jeho kurz dočasne klesol až na 1,3603 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3608 (v utorok: 1,3649) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7349 (0,7327) eura.
„Euro popoludní profitovalo z ďalšieho oslabenia mien rozvíjajúcich sa krajín,“ uviedol devízový expert Commerzbank Lutz Karpowitz. „Mnohí investori sa vzhľadom na nízke sadzby refinancujú v eurách, aby investovali v rozvíjajúcich sa krajinách.“ Akonáhle sa však situácia na týchto trhoch zhorší, peniaze sa vracajú naspäť do eurozóny. Euro v podstate slúži ako bezpečný prístav, uviedol Karpowitz.
Rozhodnutie tureckej centrálnej banky, ktorá v noci nadnes prudko zvýšila svoj kľúčový úrok (zo 4,5 % na 10 %) spôsobilo najprv posilňovanie mien rozvíjajúcich sa krajín. Tieto meny sa však neskôr opäť dostali pod veľký tlak, keď zvýšenie úrokových sadzieb v Južnej Afrike nemalo požadovaný vplyv na trh.
„Južná Afrika rovnako ako Turecko príliš dlho čakala s reakciou na aktuálne problémy,“ uviedol Karpowitz. „Mnohí investori pochybujú, či sú centrálne banky rozvíjajúcich sa krajín schopné primerane reagovať.“
Dnes večer bude po 2-dňovom zasadnutí zverejnené rozhodnutie menového výboru americkej centrálnej banky (Fed) o nastavení menovej politiky. Očakáva sa, že banka opäť mierne obmedzí program nákupu dlhopisov. „Fed rozhodne nebude brať ohľady na napätú situáciu v rozvíjajúcich sa krajinách,“ myslí si Karpowitz.

Súvisiace články

Aktuálne správy