Rýchly internet aj autá na zemný plyn: Obamove plány na pozdvihnutie ekonomiky

, ČTK Foto:SITA

Zvýšenie minimálnej mzdy a kroky k pozdvihnutiu životnej úrovne americkej strednej triedy oznámil v posolstve o stave únie prezident USA Barack Obama. Šéf Bieleho domu kritizoval príjmovú nerovnosť Američanov, keď stredná trieda zápasí o zachovanie životnej úrovne, zatiaľ čo najbohatšia vrstva prosperuje. Prvé reakcie republikánov na Obamov prejav boli chladné.

Prezident vyhlásil, že sa bude angažovať o zvýšení minimálnej hodinovej mzdy v krajine z 7,25 na 10,1 dolára. Rovnaké hodnoty by mala v nových pracovných kontraktoch dosahovať minimálna hodinová mzda pre zmluvných zamestnancov federálnych úradov. Podľa mnohých amerických ekonómov je tento krok tou najjednoduchšou cestou, ako účinne pomôcť americkým chudobným.

Obama chce o zvýšení minimálnej mzdy pre federálnych zamestnancov rozhodnúť prezidentským dekrétom, ktorý nepodlieha schváleniu Kongresu. Jeho republikánska časť sa ostro stavia proti plošnému zvyšovaniu minimálnej mzdy. Republikáni varujú, že opatrenie, ktoré má vstúpiť do platnosti v budúcom roku, neprinesie dostatočný úžitok a len ďalej zvýši nezamestnanosť.

Prezident USA sa zaviazal ku "konkrétnym, praktickým návrhom" na odvrátenie nerovnosti Američanov. Bez podpory Kongresu chce zlepšiť podmienky pre odborný rast zamestnancov, pre dôchodkové zabezpečenie alebo pre pomoc dlhodobo nezamestnaným.

V prejave sľúbil podporu drobným americkým sporiteľom, oznámil plán na zavedenie rýchleho internetu do škôl a sľúbil daňové úľavy autodopravcom, ak budú používať autá na zemný plyn a alternatívne palivá. Všetky tieto kroky majú zlepšiť hospodársku perspektívu strednej triedy.

Republikáni v Kongrese uznávajú nutnosť zmiernenia rozdielu medzi bohatými a chudobnými, ale navrhujú inú cestu. "Je to cesta voľného trhu a dôvery v schopnosť ľudí riadiť vlastný osud," komentovala Obamov prejav Cathy McMorrisová Rogersová, poslankyňa Snemovne reprezentantov poverená vyjadriť oficiálnu republikánsku reakciu. "Vláda by o ľuďoch rozhodovať nemala," dodala.

Šéf Snemovne reprezentantov John Boehner uznal, že prezident má právomoc zvýšiť minimálnu mzdu federálnych zamestnancov, ale dôsledok bude podľa neho blízky nule, pretože opatrenie sa bude týkať len novo uzatvorených pracovných zmlúv. Zvyšovanie miezd navyše môže ekonomiku poškodiť. "Keď sa zvyšuje cena čohokoľvek, je toho čím ďalej menej," poznamenal Boehner. "Z minulosti vieme, že zvyšovanie minimálnej mzdy pripravilo státisíce Američanov s nízkymi zárobkami o prácu," konštatoval.

Menšiu časť prejavu venoval Obama zahraničnej politike. Vyhlásil, že bude vetovať prípadné nové protiiránske sankcie, ak ich budú navrhovať americkí zákonodarcovia. Vyjadril podporu úsiliu Ukrajincov o slobodu slova a ochranu demokratických hodnôt.

Prezident vyhlásil, že počas tohto roka by mala byť uzavretá väznice na kubánskom Guantáname. "Boj s terorizmom nie je len záležitosti spravodajských služieb a vojenských akcií. Je to aj vernosť našim ústavným ideálom, je to príklad, ktorý dávame svetu," povedal Obama.

Spojené štáty budú naďalej spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom, aby Sýrčanom zabezpečili budúcnosť, ktorú si zaslúžia, konštatoval. Budú tiež podporovať Izraelčanov a Palestínčanov v ich ťažkom, ale potrebnom rokovaní o ukončení vzájomného konfliktu, povedal prezident.

Súvisiace články

Aktuálne správy