Indická centrálna banka prekvapivo zvýšila kľúčový úrok na 8 %

Indická centrálna banka dnes prekvapivo zvýšila úrokové sadzby. Dôvodom je vysoká inflácia a prepad kurzu rupie. Informovala o tom agentúra DPA.
Centrálna banka aj napriek oslabovaniu ekonomiky znížila svoj kľúčový úrok o 0,25 percentuálneho bodu na 8 %. Väčšina ekonómov počíta s tým, že banka úrokové sadzby meniť nebude.
Guvernér indickej centrálnej banky Raghurám Raján má obavy z vplyvu vysokej inflácie na domácu menu. „Najväčším rizikom pre rupiu je index spotrebiteľských cien, ktorý zostáva na zvýšenej, takmer dvojcifernej percentuálnej úrovni.“
Vysoké úrokové sadzby však odrádzajú investorov a spomaľujú rast ekonomiky. Centrálna banka chce, aby medziročná inflácia, ktorá sa nachádza na úrovni 9,87 %, v strednodobom horizonte klesla na 4 %.
India aktuálne, podobne ako ďalšie rozvíjajúce sa ekonomiky, bojuje s prudkým oslabovaním meny. Dôvodom je, že americká centrálna banka (Fed) obmedzuje monetárne stimuly. Investori preto sťahujú prostriedky z regiónu, ktorý v uplynulých rokoch profitoval z vysokej likvidity.

Súvisiace články

Aktuálne správy