Komu hrozí krach: Tu je aktuálny zoznam najrizikovejších krajín sveta

, S&P Capital IQ

Podľa nedávneho prieskumu S&P Capital IQ klesla hrozba rizika krachu v poslednom štvrťroku vo väčšine krajín sveta. Cyprus a Portugalsko ale nakoniec možno budú musieť eurozónu opustiť.

Od vypuknutia finančnej krízy klesli ukazovatele rizika bankrotu u zadlžených krajín na najnižšiu úroveň. Tak znie kľúčové posolstvo S&P Capital IQ, predtým známe ako CMA Datavision. Celkovo poklesli  indexy CDS v poslednom štvrťroku minulého roka o 9,5 %, reagovali tým na pozitívnu náladu na globálnych trhoch. Vo väčšine regiónov indexy rizika krachu klesali, výnimkou boli len severské krajiny, kde bola pozorovaná stagnácia.

Najrizikovejšou krajinou je aj naďalej Argentína, na druhom mieste sa na konci roka 2013 umiestnila Venezuela, ktorá  poskočila zo 4 miesta. Trojka zostáva aj naďalej Cypru. Desiatku najrizikovejších krajín uzatvárajú noví účastníci rebríčka Salvádor a Srbsko. V prvej desine je z eurozóny okrem Cypru aj Grécko a Portugalsko.

 Najrizikovejšie krajiny z pohľadu splácania štátneho dlhu (4Q 2014)
 umiestnenie (v 3Q)  krajina  CPD (%)
 1 (1)  Argentína  66,3
 2 (4)  Venezuela  55,4
 3 (3)  Cyprus  51,5
 4 (2)  Ukrajina  43,7
 5 (5)  Pakistan  43,6
 6 (7)  Egypt  34,7
 7 (6)  Grécko  34,2
 8 (nová)  Salvádor  27,2
 9 (8)  Portugalsko  27,1
 10 (nová)  Srbsko  25,7

Spoločnosť posudzuje výšku ceny poistenia proti nesplácaniu štátneho dlhu (CDS) na základe čoho vypočítala dlhodobé kumulatívne riziko (CPD). Cyprus získal 1245 bázických bodov CDS, čo znamená, že na každý cyperský štátny dlhopisy s nominálnou hodnotou desať miliónov eur ponúkali investorom viac ako 1,2 milióna eur v poistení voči riziku nesplácania. Podľa S&P Capital IQ naznačený výpočet hovorí o tom, že Cyprus z päťročného hľadiska pravdepodobne nedokáže splácať svoje dlhy. Podľa Moody's Investors Service je tu aj naďalej riziko, že Cyprus nakoniec bude nútený eurozónu opustiť. Na tomto základe udelila krajine hodnotenie s varovaním na mimoriadne investičné riziká, hlboko špekulatívnu úroveň " CAA2 ".  

Podobne je na tom Portugalsko, ktorého budúcnosť v eurozóna sa nemôže považovať za samozrejmosť. Jeden z najväčších hospodársko – finančných analytikov, Capital Economics tento týždeň vo svojom hodnotení napísal, že riziko, že Portugalsko bude čoskoro potrebovať ďalšie externé programy finančnej pomoci ostatných členov eurozóny, aj naďalej rastie. Otázkou je, či Nemci s blížiacimi sa parlamentnými voľbami prejavia ochotu uvoľniť ďalší príspevok.

Nový portugalský záchranný balík by mohol byť financovaný z Európskeho stabilizačného mechanizmu, v ktorom je 211 miliárd eur, ale v takom prípade toho veľa vo fonde na pomoc ďalším ekonomikám, ktoré sa ocitli v ťažkostiach, nezostane. Za tejto situácie je "veľmi realistické" riziko, že príde k reštrukturalizácii dlhu Portugalska a nakoniec bude krajina donútená k odchodu z eurozóny, píše sa v analýze Capital Economics.

 Najbezpečnejšie krajiny z pohľadu splácania štátneho dlhu (4Q 2014)
 umiestnenie (v 3Q)  krajina  CPD (%)
 1 (1)  Nórsko  1,3
 2 (2)  Švédsko  1,6
 3 (3)  Fínsko  2
 4 (4)  Dánsko  2,1
 5 (5)  Nemecko  2,3
 6 (8)  Veľká Británia  2,4
 7 (9)  USA  2,4
 8 (6)  Švajčiarsko  2,7
 9 (nová)  Holandsko  3,3
 10 (nová)  Japonsko  3,3

Takmer nudným by sa dal nazvať zoznam najbezpečnejších krajín, čo sa verejného dlhu týka. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa prvých päť pozícií nemení: v popredí bodujú škandinávske krajiny a Nemecko. Čo je veľmi zaujímavé, Japonsko ako nový účastník sa na 10. miesto dostalo po minuloročnej správe, podľa ktorej sa index CDS v krajine počas posledných troch mesiacov znížil o 37 %. Ako novým členom elitného klubu treba zagratulovať Veľkej Británii a Českej republike.

Ukazovateľ rizika krachu klesol v poslednom štvrťroku 2013 aj v rozvíjajúcich sa krajinách Európy. Najväčšie zlepšenie nastalo v prípade Slovinska. Významné pohyby zaregistrovali aj na Ukrajine, kde politická nestabilita zanechala svoju negatívnu stopu aj na indexe CDS.

Súvisiace články

Aktuálne správy