Útok hackerov zasiahol 40 miliónov zákazníkov amerického reťazca

, ČT24 Foto:SITA

Americký obchodný reťazec Target mohol prísť o dáta z platobných kariet až 40 miliónov zákazníkov. Firma varuje klientov, aby starostlivo kontrolovali výpisy transakcií a všetky podozrivé pohyby na karte hlásili. Ako k útoku došlo, nespresnila.

Target nie je však prvou spoločnosťou, ktorá rieši dôsledky masívneho útoku hackerov. V roku 2005 sa stali ich obeťami aj obchody TJ Max a Marshall 's, v ohrození vtedy bolo cez 45 miliónov kariet.

Americký maloobchodný gigant je v problémoch. Karta každého, kto nakúpil v severoamerických predajniach Targetu v období medzi takzvaným čiernym piatkom, teda dňom amerického nákupného šialenstva, a 15. decembrom, je zrejme ohrozená. Takých kariet je podľa firmy asi 40 miliónov. "Zverejnili všetky dáta, v ktorých mohlo k ohrozeniu kariet dôjsť. V tých dňoch som nakupovala na kartu šesťkrát," uviedla jedna z miestnych Cynthia Hamous.

Zákazníkom teraz firma odporúča, aby starostlivo kontrolovali výpisy a hlásili všetky podozrivé pohyby. "Ak používate kreditnú kartu, uistite sa, ako máte nastavené upozornenia. V prípade zneužitia vám príde e – mail alebo smska zakaždým, keď prebehne platba a podobne," hovorí Waylon Krush, šéf kyberbezpečnostnej agentúry Lunarline.

"Pravdepodobne zatiaľ žiadnu podozrivú aktivitu neobjavíte, pretože útočníci budú chvíľu dáta držať, možno sa ich pokúsia predať a použije ich potom niekto iný," uviedol Lee Weiner, expert na internetovú bezpečnosť, Rapid7.

Ukradnuté údaje môžu obsahovať mená, čísla kariet a dobu platnosti, rovnako ako trojciferné bezpečnostné kódy. Teda všetko, čo je potrebné k nákupu cez internet. Firma ale uisťuje zákazníkov, že problém je už vyriešený a v reťazci môžu ďalej nakupovať bezpečne. Ako k prelomeniu bezpečnostných systémov došlo, ale nevysvetlila. Target prevádzkuje asi 1 800 obchodov v Spojených štátoch a má viac ako sto pobočiek v Kanade.

Problémy sa nevyhýbajú ani Európe. Z tohtoročného prieskumu medzinárodnej organizácie European ATM Security Team (EAST) vyplynulo, že nelegálnych zariadení, ktorá pri nákupe kradnú údaje z bankových kariet, v Európe pribúda. Ohrozenia sa týkali napríklad nákupu paliva na samoobslužných čerpacích staniciach alebo nákupu cestovných lístkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy