Obmedzenie stimulov podporilo dolár

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Dolár vo štvrtok posilnil voči euru aj japonskému jenu po tom, čo americká centrálna banka oznámila, že utlmí svoj stimulačný program. Federálny rezervný systém (Fed) obmedzil program stimulov o 10 mld. USD a bude tak nakupovať dlhopisy v hodnote 75 mld. USD mesačne. Centrálna banka zároveň uviedla, že ponechá svoju hlavnú úrokovú sadzbu na nízkej úrovni dlhšie, než pôvodne sľubovala.

Obmedzenie programu stimulov potvrdzuje, že výhľad ekonomiky USA a rovnako aj situácia na trhu práce sa zlepšuje. Stredajšie rozhodnutie americkej centrálnej banky znamená historický bod zlomu v najrozsiahlejšom monetárnom experimente vôbec. Program stimulov sa podľa šéfa Fedu Bena Bernankeho bude v budúcom roku zužovať „rozvážnym“ tempom v prípade, že počet pracovných miest v USA bude pokračovať v raste podľa predpokladov.

Dolár sa obchodoval na úrovni 104,17 JPY/USD, keď po oznámení Fedu posilnil na 104,37 JPY/USD. Euro voči doláru kleslo na takmer dvojtýždňové minimum 1,36495 USD/EUR.

Na stredoeurópskych devízových trhoch do 11:10 oslabila česká koruna o 0,09 % na 27,667 CZK/EUR a maďarský forint o 0,16 % na 298,870 HUF/EUR. Poľský zlotý voči euru posilnil o 0,30 % na 4,170 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy