Počet nových žiadostí o podporu v USA opäť vzrástol

Počet Američanov, ktorí požiadali o podporu v nezamestnanosti, minulý týždeň opäť vzrástol, už druhýkrát po sebe, a vyšplhal sa na najvyššiu úroveň takmer za 9 mesiacov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje amerického ministerstva práce.
Konkrétne sa počet nových žiadostí o podporu v USA v týždni, ktorý sa skončil 14. decembra, zvýšil o 10.000 na sezónne upravených 379.000 žiadostí, čo je ich najvyšší počet od marca tohto roka. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, naopak očakávali, že počet nových žiadateľov o podporu klesne na 334.000.
Ministerstvo revidovalo aj údaje za prechádzajúci týždeň smerom nahor. Presnejšie, úrady práce zaevidovali v prvom decembrovom týždni 369.000 nových žiadostí, čo je o 1000 viac, ako uvádzal rýchly odhad.
Štvortýždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na trhu práce, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, vzrástol o 13.250 na 343.500 žiadostí.
Podľa ekonómov tieto štatistiky skôr poukazujú na sezónne výkyvy, keďže ďalšie indikátory naznačujú, že rast pracovného trhu sa upevňuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy