Medziročná inflácia v USA sa v novembri zrýchlila

V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka boli novembrové spotrebiteľské ceny v krajine vyššie o 1,2 %. V októbri bola medziročná inflácia vo výške 1 %

Celková hladina spotrebiteľských cien v USA v novembri medzimesačne stagnovala, ale medziročná inflácia ožila po tom, ako v októbri bola na štvorročnom minime. Americké ministerstvo práce v utorok informovalo, že infláciu v novembri zabrzdilo zlacnenie benzínu a zemného plynu. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka boli spotrebiteľské ceny v krajine v novembri vyššie o 1,2 %. V októbri bola medziročná inflácia vo výške 1 %, čiže bola najslabšia od októbra 2009.
Novembrové zlacnenie benzínu o 1,6 % a zníženie ceny zemného plynu o 1,8 % vykompenzovalo zdraženie elektriny. Ceny potravín sa v novembri zvýšili o 0,1 %. V októbri benzín zlacnel o 2,9 % a zemný plyn o 1%, ale potraviny zdraželi o 0,1 %. Takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny energií a potravín, bola minulý mesiac v USA na úrovni 0,2 %. Predtým bola tri mesiace po sebe na úrovni 0,1 %.

Hoci niektorých predstaviteľov amerického Federálneho rezervného systému (Fed) znepokojuje príliš nízka inflácia, predpokladá sa, že napriek tomu centrálna banka USA zredukuje tempo nákupov dlhopisov. Kľúčové ekonomické údaje, vrátane údajov o vývoji nezamestnanosti, maloobchodných tržieb a priemyselnej produkcie totiž signalizujú, že v ekonomike je konjunktúra.

Súvisiace články

Aktuálne správy