Spotrebiteľské ceny v USA v novembri stagnovali

Spotrebiteľské ceny v USA sa v novembri oproti októbru nezmenili, ale v medziročnom porovnaní sa tempo ich rastu zrýchlilo. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva práce sa index spotrebiteľských cien (CPI) v novembri nezmenil v porovnaní s októbrom, keď medzimesačne klesol o 0,1 %.
Medziročné tempo inflácie sa však v novembri zrýchlilo na 1,2 % z 1 % v predchádzajúcom mesiaci, čo bola najnižšia miera inflácie od októbra 2009.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že ceny tovarov a služieb v USA sa v novembri zvýšia medzimesačne o 0,1 % a medziročne o 1,3 %.
Takzvaný jadrový index spotrebiteľských cien, bez započítania nestálych cien potravín a energií, po troch mesiacoch mierneho 0,1-% rastu v novembri trocha zrýchlil a stúpol medzimesačne o 0,2 %. V medziročnom porovnaní sa jadrová inflácia zvýšila o 1,7 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že aj keď ceny benzínu v USA v novembri oproti októbru klesli o 1,6 % a plyn zlacnel o 1,8 %, elektrina naopak výrazne zdražela a novembrový CPI tak stagnoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy