Eurozóna pokračuje v zotavovaní, ale jej rast zostane slabý

Eurozóna pokračuje v zotavovaní, ale tempo jej rastu zostane aj v blízkej budúcnosti mierne. Dôvodom je slabý externý sektor. Vyhlásil to pre agentúru RTTNews analytik spoločnosti Capital Economics Paul Hollingsworth.
Podľa Hollingswortha obchodná bilancia eurozóny ukázala, že jej export je stále príliš slabý na to, aby dokázal výraznejšie prispieť k zrýchleniu hospodárstva bloku. Silné euro a slabý globálny dopyt tak signalizujú, že tempo rastu ekonomiky menovej únie bude slabšie, ako naznačil prieskum agentúry Markit.
Z údajov, ktoré v pondelok (16. 12.) zverejnil štatistický úrad Eurostat vyplýva, že sezónne upravený obchodný prebytok eurozóny sa v októbri zvýšil na 14,5 miliardy eur z 12,4 miliardy eur v septembri tohto roka a dosiahol tak úroveň, ktorá je považovaná za vysokú z hľadiska dlhodobého priemeru.
Štatistiky tiež odhalili, že na zvýšení schodku sa v októbri primárne podieľal pokles importu, medzimesačne o 1,2 %, zatiaľ čo export stúpol len mierne, o 0,2 %. A zároveň prebytok obchodnej bilancie najväčšej ekonomiky eurozóny Nemecka sa v sledovanom období znížil, keďže jeho export vzrástol len o 0,2 %, ale import sa zvýšil o 2,9 %.
Na druhej strane, údaje, ktoré v rámci prieskumu budúcej aktivity vo výrobnom sektore eurozóny získala agentúra Markit naznačujú, že export z eurozóny by mal niekedy v nasledujúcich mesiacoch ožiť, keďže firmy v bloku zaznamenali rast objednávok zo zahraničia. Hollingsworth sa ale domnieva, že na zrýchlenie ekonomiky menovej únie to stačiť nebude.

Súvisiace články

Aktuálne správy