Baníci vyradení z podzemia nájdu prácu na povrchových pracoviskách

Pre baníkov, ktorí nie sú zo zdravotných dôvodov schopní vykonávať prácu v podzemí, hľadajú Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) nové uplatnenie na povrchových pracoviskách, pri úpravni uhlia, pestovaní hlivy ustricovej, autodoprave či úseku povrchových činností. Časť zamestnancov môže nájsť prácu aj v nových projektoch baní, príležitosť majú aj bývalí baníci – seniori. Pre TASR to uviedla hovorkyňa HBP Adriana Siváková.
Baníci vyradení z podzemia našli prácu aj odštepnom závode HBP v Banskej mechanizácii a elektrifikácii (BME). „Pri opravárenských činnostiach našlo uplatnenie z celkového počtu 153 zamestnancov 31 takých, ktorí boli v predchádzajúcom období vyradení z podzemia,“ konkretizovala Siváková.
Príležitosť pre dôchodcov poskytuje HBP v spoločnosti AGRO GTV, ktorá sa zaoberá pestovaním rajčín v skleníkoch či vo svojom novom projekte HBP rybej farmy v Handlovej, v rámci ktorého by malo vzniknúť 100 nových pracovných miest. „V prípade zberu rajčín ide o sezónne práce. Pokiaľ ide o rybiu farmu, niektoré pracovné pozície si budú vyžadovať špecifickú odbornú kvalifikáciu. Budú tam však aj činnosti, ktoré môžu zastať aj bývalí baníci, pokiaľ budú mať o túto prácu záujem,“ objasnila Siváková.
Skôr narodení baníci, ktorí ešte pre HBP pracujú, majú aj výhody vo svojom finančnom ohodnotení. Konkrétne vyšší je ich vernostný prídavok. „Je nastavený tak, že čím dlhšie zamestnanec pracuje v spoločnosti, tým vyšší je jeho nárok. V zmysle kolektívnej zmluvy tiež poskytujeme zamestnancom jubilejné odmeny pri odpracovaní 20 rokov v podzemí, 25 rokov v spoločnosti a pri dosiahnutí 50 rokov veku,“ dodala Siváková.

Súvisiace články

Aktuálne správy