Agentúra S&P zvýšila výhľad Lotyšska zo stabilného na pozitívny

Agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes zvýšila výhľad ratingu Lotyšska zo stabilného na pozitívny. Samotný rating pobaltskej republiky, ktorá sa na budúci rok stane 18.

Agentúra Standard & Poor’s (S&P) dnes zvýšila výhľad ratingu Lotyšska zo stabilného na pozitívny. Samotný rating pobaltskej republiky, ktorá sa na budúci rok stane 18. členom eurozóny, zatiaľ ponechala bez zmeny na úrovni BBB+/A-2. Zlepšenie výhľadu ale znamená, že ho môže v budúcnosti zvýšiť. Informovala o tom agentúra RTTNews.
S&P konštatovala, že ak si Lotyšsko udrží doterajšie vysoké tempo hospodárskeho rastu a tiež dobrý stav verejných financií aj štátneho dlhu, ktorý výrazne klesol, prehodnotí rating krajiny a upraví ho smerom nahor.
Súčasný rating Lotyšska odráža podľa S&P jeho veľký rastový potenciál, zlepšovanie jeho bilancie a blížiaci sa vstup do eurozóny, ktorý zredukuje zraniteľnosť krajiny voči vonkajším vplyvom.
S&P očakáva, že Lotyšsko splatí zvyšok z finančnej pomoci, ktorú mu v roku 2008 poskytla Európska únia (EÚ), a jeho hrubý domáci produkt (HDP) sa na budúci rok zvýši o 4 % a v roku 2015 vzrastie o 4,5 %.
Domnieva sa tiež, že pobaltskej republike nehrozí žiadna zmena v smerovaní jej politiky ani po voľbách, ktoré sa uskutočnia v októbri 2014.
Zavedenie eura od 1. januára 2014 prinesie Lotyšsku mnohé výhody, vrátane vysoko rozvinutého kapitálového trhu, dodala S&P.

Súvisiace články

Aktuálne správy