Čakanie na Fed

Eurom je stále voči americkému doláru stabilné a pohybuje sa blízko tohtoročných HIGH. Investori začínajú obracať svoju pozornosť už na budúci týždeň, kedy sa koná zasadnutie Federálneho rezervného systému a hlavným bodom bude určite ďalšie pokračovanie QE. Fed pravdepodobne zníži svoj mesačný odkup dlhopisov. Čísla hovoria, že až 34 % opýtaných ekonómov tak predpokladá, zatiaľ čo v novembrovom si to myslelo len 17 % z nich.

Včera sme videli, ako euro jemne strácalo pôdu pod nohami a opäť platilo trošku nezvyčajné, že dobré dáta sú skutočne dobrými dátami aj pre menu a zlé dáta naozaj zlými. Oslabovanie eura spôsobil veľmi strmý pokles októbrovej priemyselnej výroby v eurozóne, až -1.1 %. To na spoločnú európsku menu vyvinulo celodenný tlak a poukázalo to na krehkosť oživenia hospodárstva menovej únie. Pripomenulo to aktuálnym eurovým býkom na trhu, že ďalšie stimuly ECB môžu byť v budúcnosti realitou. Euru nepomohol ani Draghi, ktorý povedal, že inflácia v eurozóne zostane nízka ešte dlhú dobu. Naopak v USA skončili veľmi dobre novembrové maloobchodné tržby s rastom +0.7 % (odhad +0.6 %) a tiež jadrové maloobchodné tržby +0.4 % (odhad +0.2 %).

Na dennom grafe vidíme, že hranica 1.38 EURUSD zafungovala ako silná rezistenica a netreba sa čudovať, že prekonať ročné maximá nebude nič jednoduché. Myslím si, že korekcia otvára priestor pre nákupné príležitosti. Break nad 1.38 je masívne bullish a prekonanie tejto hranice bude znamenať smerovanie možno až k 1.4 EURUSD. Na druhej strane sa javí ako support hranica 1.36 EURUSD.

Source: Bloomberg

Stále však platí, že do budúco týždňového zasadnutia Fedu neočakávame nijako výrazné pohyby na jednu, či druhú stranu. Uvidíme ako dolár po prípadnom ohlásenom taperingu zareaguje, pretože niektoré pohyby v posledných týždňoch naozaj nedávali logiku. Uvidíme, či aj keď k tomu naozaj dôjde, trh sa bude tváriť, že porušenie tak dôležitého fundamentu, akým QE je, len tak jednoducho odignoruje. Pretože to momentálne robí.

Súvisiace články

Aktuálne správy