Eurostat: Slovensko je 18. najbohatšou krajinou v EÚ

, eurostat Foto: eurostat

Najbohatšou krajinou je aj naďalej s veľkým náskokom, avšak so značným skreslením Luxembursko, najchudobnejšie zostáva Bulharsko. Slovensko si každý rok polepšilo o jedno percento a s vlaňajšími 76 percentami sa dostalo pred Grécko a na úroveň Portugalska.

Štatistika európskeho štatistického úradu spresnené podľa najnovších čísiel o HDP, počtu obyvateľov a parite kúpnej sily zistila, že Slovenská republika predbehla Grécko čo do výkonu ekonomiky na hlavu. V roku 2012 klesol grécky HDP na hlavu na 75 percent priemeru EÚ, zatiaľ čo slovenský HDP toto číslo dosiahlo už v roku 2011.Vlani HDP opäť rástol a dosiahol 76 percent priemeru EÚ, čo je na úrovni Portugalska.

Luxemburský HDP na hlavu je na 263 percentách, teda viac než dvaapolnásobku priemeru EÚ, čo je ale v rámci únie výnimka. Do drobného štátu s vyvinutým priemyslom a financiami jazdí každodenne za prácou mnoho obyvateľov okolitých krajín, ktorí tak síce prispievajú k výkonu miestnej ekonomiky, ale nepočítajú sa do prepočtu HDP na obyvateľa. Ďalších 11 krajín v poradí sa pohybuje do 30 percent nad priemerom EÚ.

Za Luxemburskom nasledujú Rakúsko a Írsko. To si aj napriek bankovej kríze, kvôli ktorej muselo pred tromi rokmi prijať medzinárodnú finančnú pomoc, od roku 2010 v meraní HDP na hlavu sa na počudovanie nijak nepohoršilo a zostalo na 129 percentách priemeru.

Pri prepočte HDP na hlavu Eurostat používa štandard kúpnej sily (PPS), teda jednotku používanú k medzinárodným porovnaním, ktorá vyrovnáva rozdiely v cenových hladinách medzi jednotlivými krajinami. Za jeden PPS by sa dalo kúpiť rovnaké množstvo tovaru alebo služieb vo všetkých krajinách.

V meraní individuálnej spotreby na hlavu (AIC), ktorá lepšie odráža skutočnú materiálnu úroveň spotreby domácností, je Slovensko podľa revidovaných dát len na 73 percentách priemeru únie, rovnako má aj Poľsko. Pred nami je Grécko, Portugalsko a od vlaňajška aj Litva. Z hľadiska AIC Írsko v minulých rokoch ochudobnelo a zostúpilo pod 100 percent únijného priemeru, konkrétne na 12. miesto. Na podobnej ceste je aj Taliansko.

Najhoršie podľa oboch meraní dopadlo Rumunsko a Bulharsko. Zatiaľ čo Rumunsko je na 50 percentách priemeru EÚ, Bulharsko je čo do HDP na 47 percentách a podľa AIC na 49 percentách.

Súvisiace články

Aktuálne správy