ECB začne v krajnom prípade nakupovať cenné papiere

Deutsche Bank očakáva, že Európska centrálna banka (ECB) v prípade pokračujúcej slabosti ekonomiky eurozóny začne masívne nakupovať cenné papiere podľa vzoru USA. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Ak tempo rastu zostane pod 2 %, potom bude na ECB vyvíjaný enormný tlak, aby spustila kvantitatívne uvoľňovanie,“ uviedol hlavný ekonóm Deutsche Bank David Folkerts-Landau. Iné nástroje, ktoré má ECB k dispozícii na podporu ekonomiky, by podľa neho nemali výraznejší vplyv. „ECB sa zrejme bude nakoniec musieť pustiť do skutočného kvantitatívneho uvoľňovania.“
Deutsche Bank je prvým veľkým nemeckým finančným inštitútom, ktorý sa odvážil predložiť takúto prognózu. Francúzska banka BNP Paribas už vyzvala ECB, aby spustila program nákupu štátnych dlhopisov podľa vzoru americkej centrálnej banky (Fed), ak sa budú zvyšovať riziká deflačnej špirály. Člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure pred nedávnom varoval, aby sa od banky neočakávali „spektakulárne kroky“.
Podľa hlavného ekonóma Deutsche Bank pre Európu Gillesa Moeca, ak by ECB skutočne v krajnom prípade spustila program nákupu cenných papierov, nenakupovala by zrejme z dôvodu právnych a politických problémov vo veľkom štátne dlhopisy, ale skôr iné cenné papiere, napríklad cenné papiere kryté aktívami. Týmto spôsobom by podporila oživenie úverovania malých a stredných firiem. Podľa Moeca existuje mnoho spôsobov kvantitatívneho uvoľňovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy