Rast cien je v blízkosti historického minima, spomaľovať bude ďalej

Ceny tovarov a služieb v novembri medziročne vzrástli iba o 0,5 % a zotrvali tak v trende postupného spomaľovania. V medzimesačnom porovnaní dokonca podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR klesli o 0,1 %. Analytici pripomínajú, že inflácia sa dostáva blízko historických miním z rokov 2009 a 2010 a spomaľovať bude aj naďalej.
„Spomaľovanie rastu cien potravín a nealkoholických nápojov Slovákov určite v predvianočnom období poteší. V novembri nás vyšli oproti minulému roku drahšie iba o 1,1 % a podobnú zmenu cien očakávame aj v decembri. To znamená, že za ten istý nákup na štedrovečerný stôl, za ktorý sme vlani zaplatili 100 eur, zaplatíme dnes o jedno euro viac, teda 101 eur,“ priblížila analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Slovenskí spotrebitelia si v novembri 2013 medziročne priplácali najmä za vzdelávanie, ktoré zdraželo o 5,7 %. Alkohol a tabak v novembri zaznamenal medziročný rast cien o 2,1 %, za služby kaviarní, hotelov a reštaurácií si bolo treba priplatiť o 1,7 % viac ako vlani. Medzimesačne bol najvýraznejší nárast cien evidovaný v prípade odevov a obuvi, avšak iba o 0,3 %.
„V niektorých oblastiach nastala deflácia, teda celkové zníženie cien. Ide hlavne o oblasť dopravy, kde sa premietli ako ceny pohonných látok (-2 %), tak aj nových áut. Potom je to vybavenie domácnosti a nábytok, v neposlednom rade telekomunikácie (-0,5 %). Ani v ďalších oblastiach nerastú ceny vysokým tempom, pretože dopyt je slabý,“ vysvetlil analytik Home Credit Slovakia Michal Kozub.
Kým inflácia u nás pokračuje v poklese, rast cien v eurozóne minulý mesiac zaznamenal mierne zrýchlenie. „Napriek tomu je pravdepodobné, že inflácia bude v nasledujúcich štvrťrokoch nižšia, než na akú sme boli zvyknutí v posledných rokoch,“ avizuje analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.
Podľa Borisa Fojtíka z Tatra banky bude začiatok budúceho roka zo spotrebiteľského hľadiska priaznivý. Ohlásený 7-% pokles cien elektriny aj vývoj cien ostatných energií môže totiž dostať infláciu ešte bližšie k nule. „V prípade pretrvávajúceho poklesu cien potravín spolu s pohonnými hmotami sa dá hovoriť aj o dočasnom prepade do deflačného pásma,“ pripustil ekonóm.
„Priemernú infláciu za rok 2014 odhadujeme na úrovni 1,6 %. Naďalej sa tak bude jednať o pomerne pomalé tempá cenového rastu a ako v roku 2013, tak aj v budúcom roku by sme sa mali vďaka tomu dočkať i reálneho rastu platov,“ uzavrela Sadovská.

Súvisiace články

Aktuálne správy