Pretrhneš sa od práce? Na vine sú rodičia!

, ns.umich.edu Foto:SITA

Spôsob, akým vnímame prácu, do značnej miery závisí na rodičoch. Všetko sme od nich „odkukali“ v pubertálnom veku.

Vedci z University of Michigan hľadali odpoveď na otázku, ako sa dospelí Američania pozerajú na svoju prácu a od akého faktoru závisí ich postoj k práci. Podľa výsledkov existujú tri typy zamestnancov. Karierista, zarábač peňazí a sebarealizátor. Tieto tri kategórie sú od seba dôrazne oddelené.

Do prvej kategórie sú zaradení karieristi. Veľa pracujú, práca je pre nich takmer všetko. Chcú sa dostať v rebríčku ďalej, čo najvyššie. Peniaze nie sú pre nich motiváciou číslo jeden. Fascinuje ich vyššie postavenie, moc. Práca ich uspokojuje, formuje ich osobnosť a to je pre nich to podstatné a najdôležitejšie.

V druhej kategórii vládnu peniaze. Títo ľudia sa snažia zarobiť si prácou dostatok peňazí, aby si mohli dovoliť uplatnenie v iných oblastiach života. Práca pre nich nie je nič iné, len možnosť ako si zarobiť. A peniaze sú pre nich len prostriedok, ktorý im zabezpečí plnohodnotný život mimo toho pracovného.

Pre tretiu kategóriu je charakteristická sebarealizácia. Chcieť zmeniť svet, možno tak trochu s dušou umelca. Nezaujíma ich ani kariéra ani peniaze. Práce je pre nich životný postoj, poslanie. Venujú sa jej preto, lebo veria tomu, čo robia. Sú presvedčení, že svojou prácou urobia svet lepším, alebo aspoň dokážu pomôcť ľuďom okolo seba.

A od čoho záleží to, do ktorej kategórie patríte? Možno od vzdelania, viery, osobnosti, vrodených faktorov, alebo nebodaj od toho, koľko nám toho bolo „dané zhora“? Nie, najviac nás v tomto smere ovplyvnilo to, čo sme videli doma. Konkrétne, ako sa naši rodičia správali vo vzťahu k práci počas nášho dospievania. Márne by nás osud odvial do iného priemyselného odvetvia, vždy bude v nás zakorenený taký postoj k práci, aký sme si osvojili ešte ako tínedžeri.

Je zaujímavé, že otcov karieristický postoj má na mladých ľudí väčší vplyv, než sebarealizačné správanie sa matky. Dokázateľné je, že deti, ktoré rodičia častejšie berú na svoje pracovisko, stávajú sa ľahšie karieristami. Rovnako aj tí, ktorí počas dospievania mali k matke o niečo bližšie ako k otcovi, si len veľmi zriedka v dospelosti osvoja mentalitu, ktorá by im prikazovala bezohľadne sa hnať za peniazmi. Ďalšie zistenia vedcov ukázali, že stres súvisiaci s prácou môže dočasne potlačiť tieto vzory, ktoré si na pracovisko prinášame z domova. To znamená, že ak každý deň na nás šéf kričí, akosi zabudneme na podstatu veci, prečo sme vlastne v práci.

Súvisiace články

Aktuálne správy