WTI zužuje gap s Brentom

V dnešnej obchodnej seanse ľahká ropa WTI  znižuje cenové rozpätie s Brentom. V súčasnosti sa  nachádza na najnižšej úrovni za posledný mesiac. Zvýšený dopyt po americkej rope je vyvolaný opakujúcim sa predpokladom zníženia zásob ropy v texaskom Cushingu. Cenu WTI súčasne tlačí nahor zvýšená ponuka zo strany Líbye a zo Severného mora. Čiastočne sa podieľalo na dnešnom posinení WTI aj zvýšenie hodnoty eura na páre s dolárom, čo spôsobilo, že pre obchodníkov držiacich túto menu sa stala v doláre denominovaná ropa lacnejšou.

Zaujímavé bude, však sledovať aj diskusiu na východe Líbye, kde  sa dnes bude rokovať o možnom otvorení, dočasne uzatvoreného, terminálu na export ropy. Prvé odhady týkajúce sa opätovného otvorenia exportných terminálov v Líbyi hovoria o pravdepodobnej zhode tamojších predstaviteľov. Dôležitou správou bolo aj dnešné zasadnutie krajín OPECu vo Viedni, ktorí už 3 mesiace produkujú denne menej ropy ako bol ich pôvodný cieľ stanovený na 30 miliónov barelov za deň. V správe po zasadnutí sa zaviazali dostať dennú ťažbu ropy na cieľové hodnoty. Táto správa spolu s možným otvorením exportných terminálov vyvoláva tlak na Brent a dochádza už k spomínanému zužovaniu cenového rozpätia v prospech WTI.

Ak sa pozrieme na priložený graf, tak vidíme, že WTI sa pomaly, ale iste dostáva k prvému rezistentu na úrovni 99 USD/barel. K nárastu na túto úroveň pomerne jednoznačne indikovala kombinácia prerazenia hladiny -100 na oboch periódach CCI. Po prípadnom prelomení prvej rezistencie sa otvárajú dvere ďalšiemu rastu až po úroveň 102 USD/barel. Kým sa tam však WTI bude môcť pozrieť, prejde ešte viacero  zasadaní predstaviteľov centrálnych bánk na oboch stranách Atlantiku, čo môže s cenami výrazne hýbať.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy