Európska komisia takmer vyriešila finančnú krízu: Mario, ale toto stačiť asi nebude!

, reuters Foto:SITA

Európska komisia horúčkovito pracuje na vyriešení krízy. Nedávno prišla s novým záchranným návrhom pre banky.

Podľa najnovšieho návrhu záchranného balíčka by sa banky v eurozóne vlastne zachraňovali samé. Ako napísal mníchovský Süddeutsche Zeitung, podľa návrhu Európskej komisie by sa do roku 2025, najneskôr však do roku 2028, mal vytvoriť centrálny fond, do ktorého by prispievali banky v eurozóne. Fond by mali naplniť na 55 miliárd eur.

Toto by mal byť scenár, podľa ktorého by sa pri prípadnom krachu finančných inštitúcií už nikdy na záchrane bánk nepodieľali svojimi peniazmi sporitelia ani daňovníci? To asi sotva. Do roku 2025 alebo 2028 by fond disponoval 55 miliardami eur. Od roku 2008 stáli záchrany bánk európskych  daňových poplatníkov viac než 5000 miliárd eur!

Avšak ani po tejto injekcii nie je bankový systém stále bez rizika. Podľa Medzinárodného menového fondu predovšetkým taliansky, španielsky a portugalský bankový sektor má veľký počet nesplatených firemných úverov. Ako napísala agentúra Reuters, „Európa sa pripravuje aby dokázala čeliť rizikám zo skrytých strát bánk." Nikto totiž netuší, aké veľké nebezpečenstvo predstavujú skryté straty v európskom bankovom systéme .

Prezident ECB Mario Draghi naznačil, že niektoré z bánk kontinentu budú musieť získať ďalší kapitál, pričom správa MMF hovorí tiež o potenciálnych zdrojoch strát. V takomto ohľade je spomínaných 55 miliárd eur len zlý vtip. Zvlášť ak si uvedomíme , že iba španielske banky evidujú nesplácané úvery za 187.8 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy