Fed by mal podľa Fishera obmedziť stimuly už budúci týždeň

Podľa šéfa amerického Federálneho rezervného systému v Dallase Richarda Fishera náklady tohto programu zďaleka prevažujú nad výhodami, ktoré z neho plynú

Americký Federálny rezervný systém (Fed) by mal začať obmedzovať program stimulov pre americkú ekonomiku budúci týždeň a mal by jasne uviesť, ako bude program redukovať. Uviedol to šéf Fedu v Dallase Richard Fisher. "Je čas na obmedzenie,“ povedal Fisher.

 

Predstavitelia americkej centrálnej banky budú mať najbližšie zasadnutie od 17. decembra do 18. decembra. Analytici predpokladajú, že predstavitelia banky s akýmikoľvek zmenami počkajú do nového roku. Americký Fed v súčasnosti nakupuje dlhopisy v objeme 85 mld. USD mesačne. Podľa Fishera náklady tohto programu zďaleka prevažujú nad výhodami, ktoré z neho plynú. Preto Fisher vyzýva na obmedzenie programu "pri najbližšej príležitosti“.

Fed by mal predložiť podľa Fishera jasný plán, ako chce ukončiť súčasné kolo kvantitatívneho uvoľnenia. Vyjadril sa tak už minulý týždeň "Mali by sme definovať veľmi jasnú cestu,“ povedal Fisher. Šéf Fedu v Dallase v súčasnosti nemá hlas vo výbore pre menovú politiku americkej centrálnej banky, no hlasujúcim členom tohto výboru sa stane od januára.

(1 EUR = 1,3722 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy