Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v októbri klesli

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v októbri klesli, a to viac, ako analytici očakávali. Na vine bol slabší zahraničný, ale aj domáci dopyt. To naznačuje, že zotavovanie najväčšej európskej ekonomiky bude nerovnomerné. Informovali o tom agentúry RTTNews a Bloomberg.
Podľa najnovších údajov ministerstva hospodárstva nemecké podniky zaznamenali v októbri po očistení od sezónnych vplyvov o 2,2 % menej nových objednávok ako v septembri, keď dopyt po ich výrobkoch naopak stúpol o 3,1 %. Analytici pritom odhadovali, že záujem o nemecké produkty sa v októbri medzimesačne zníži o 1 %.
Štatistiky tiež odhalili, že domáce objednávky v októbri klesli o 2 % a zahraničné sa znížili o 2,3 %, z toho v eurozóne, ktorá je hlavným obchodným partnerom Nemecka, klesli objednávky na jeho produkty medzimesačne o 1,3 %.
V medziročnom porovnaní sa dopyt po výrobkoch nemeckých tovární v októbri zvýšil po očistení od sezónnych vplyvov o 1,9 %.
Nemecká ekonomika v uplynulom štvrťroku spomalila v reakcii na slabý výkon eurozóny, ktorá sa snaží udržať si hospodársky rast. Pre ilustráciu, hrubý domáci produkt (HDP) 17 krajín, ktoré platia eurom, sa v 3. štvrťroku 2013 zvýšil oproti predchádzajúcemu kvartálu len o 0,1 %. A rast nemeckej ekonomiky sa v období júl-september spomalil na 0,3 % z 0,7 % v predchádzajúcom kvartáli.
Európska centrálna banka odhaduje, že za celý tento rok vykáže eurozóna ešte pokles HDP, a to o 0,4 %, a jej výkon stúpne o 1,4 % až v roku 2014.
Nemecká centrálna banka Bundesbank dnes zlepšila svoju prognózu pre najväčšiu európsku ekonomiku a v tomto roku očakáva jej rast o 0,5 % a v roku 2014 zrýchlenie na 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy