Rating Británie sa tak skoro nezlepší, tvrdí Moody’s

Hoci zlepšenie makroekonomickej perspektívy Veľkej Británie je pozitívne, stále existujú náročné úlohy vo fiškálnej oblasti, konštatovala agentúra, ktorá vo februári znížila rating krajiny zo stupňa Aaa na úroveň Aa1.

Prognóza ekonomického rastu Veľkej Británie, ktorú vláda zverejnila v rámci aktualizácie štátneho rozpočtu, je povzbudzujúca, ale nesignalizuje to skoré zlepšenie hodnotenia úverovej spoľahlivosti krajiny, uviedla medzinárodná ratingová agentúra Moody’s. „Hoci zlepšenie makroekonomickej perspektívy Veľkej Británie je pozitívne, stále existujú náročné úlohy vo fiškálnej oblasti, ktoré sa naďalej budú odzrkadľovať v ratingu krajiny na stupni Aa1 so stabilným výhľadom,“ uviedla agentúra.

Ratingová agentúra Moody’s ako prvá znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Veľkej Británie a vo februári ho zmenila z najvyššej úrovne Aaa na stupeň Aa1. Svoj vtedajší krok odôvodnila slabým výhľadom hospodárskeho rastu. Nasledovala agentúra Fitch, ktorá podobne znížila rating krajiny. Medzinárodná ratingová agentúra S&P však Veľkej Británii ponechala rating na najvyššej úrovni AAA, ale pridelila mu negatívny výhľad.

Britský minister financií George Osborne vo štvrtok zverejnil výraznú revíziu prognózy ekonomického rastu. V aktualizácii štátneho rozpočtu minister uviedol, že hospodárstvo krajiny za tento rok vykáže rast o 1,4 %. V marci vláda predpovedala tohtoročný rast ekonomiky na úrovni 0,6 %. Šéf rezortu financií ďalej konštatoval, že v budúcom roku sa očakáva rast britského hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni 2,4 %. Predošlá predikcia rátala s budúcoročným rastom HDP o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy