ECB ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na historickom minime 0,25 %

Európska centrálna banka (ECB) ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na pôvodnej úrovni, to znamená na historickom minime 0,25 %, na ktoré ju znížila minulý mesiac. Nemenila ani depozitnú sadzbu, ktorá tak zostala na nulovej úrovni. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
V novembri ECB reagovala na klesajúcu mieru inflácie, pričom tento trend sa v súčasnosti zmiernil. Inflácia sa v novembri 2013 mierne zvýšila a miera nezamestnanosti v eurozóne za október klesla. Banka si preto ponechala určitý čas na zhodnotenie rozsahu zotavovania ekonomiky menového bloku.
Rozhodnutie banky ponechať kľúčovú refinančnú sadzbu na 0,25 % trhy vo všeobecnosti očakávali. „Počítali sme s tým, keďže krok ECB minulý mesiac pomohol zmierniť riziká pre cenovú stabilitu,“ povedal Nick Matthews, ekonóm banky Nomura.
Trhy teraz čakajú na tlačovú konferenciu prezidenta ECB Maria Draghiho, na ktorej by šéf banky mal naznačiť ďalšie smerovanie inštitúcie. S hlavnou úrokovou sadzbou blízko nuly ECB by mohla v prípade, že zotavovanie hospodárstva eurozóny nebude postupovať podľa očakávaní, pristúpiť k alternatívnym riešeniam podpory ekonomiky. Členovia ECB už nejaký čas diskutujú aj o prípadnom znížení depozitnej sadzby z terajšej nulovej úrovne do záporných hodnôt.

Súvisiace články

Aktuálne správy