Súkromný sektor v USA vytvoril v novembri až 215.000 nových pracovných miest

Súkromný sektor v USA vytvoril v novembri podstatne viac nových pracovných miest, než sa čakalo. To naznačuje, že pracovný trh sa zotavuje dostatočne rýchlo na to, aby americká centrálna banka Fed mohla začať s obmedzovaním svojho programu nákupu dlhopisov. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Inštitút ADP dnes oznámil, že americký súkromný sektor vytvoril minulý mesiac 215.000 pracovných miest, pričom aj za predchádzajúci mesiac revidoval údaje smerom nahor, a to na 184.000. Ekonómovia pritom predpokladali, že v sektore vzniklo v novembri len asi 170.000 nových pracovných miest po pôvodných októbrových údajoch, ktoré poukazovali na vznik iba 130.000 pracovných pozícií. Spomínaných 215.000 nových miest znamená vytvorenie najväčšieho počtu pracovných pozícií od novembra minulého roka, keď súkromný sektor vytvoril až 276.000 nových pracovných miest.
„Trh práce si prekvapujúco aj naďalej udržuje odolnosť voči dôsledkom októbrovej čiastočnej odstávky vlády a konfliktom za dlhový strop,“ povedal Mark Zandi, hlavný ekonóm Moody’s Analytics.
Lepšie než očakávané výsledky súkromného sektora za minulý mesiac dávajú šancu na lepšie údaje aj v prípade tvorby pracovných miest na celkovom pracovnom trhu, ktoré zverejní americké ministerstvo práce v piatok 6. decembra. V súčasnosti analytici očakávajú, že údaje ministerstva, ktoré zahrňujú súkromný aj verejný sektor, vykážu vytvorenie približne 180.000 nových pracovných miest v novembri. Na porovnanie, v októbri vzniklo v USA 204.000 pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy