Organizácia krajín vyvážajúcich ropu ponechala produkčný strop nezmenený

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dnes rozhodla, že na najbližší polrok ponechá súčasný produkčný strop na pôvodnej úrovni. To znamená, že denne bude aj naďalej ťažiť maximálne 30 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov). Uviedol to minister ropného priemyslu Venezuely Rafael Ramirez, ktorý dodal, že sa nemenilo ani vedenie kartelu. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
OPEC je momentálne s cenami ropy spokojný a aj dopyt a ponuka sú podľa kartelu v rovnováhe. Táto situácia sa však podľa analytikov môže zmeniť už v polovici budúceho roka, keď bude OPEC rozhodovať opäť. Rastúca produkcia ropy z nekonvenčných zdrojov v USA a navyše záujem Iránu, ale aj Iraku produkciu zvyšovať bez ohľadu na ceny ropy môže prinútiť kartel v júni budúceho roka pristúpiť k zníženiu limitu.
Svetové mocnosti totiž nedávno rozhodli, že sankcie voči Iránu by sa mali čiastočne uvoľniť, keďže Teherán súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu. Irán na summite vo Viedni aj avizoval, že chce svoju produkciu po zmiernení sankcií zvýšiť, a to bez ohľadu na to, ako by takýto vývoj zasiahol do cien ropy. Okrem Iránu plánuje ťažbu zvyšovať aj Irak. Obe krajiny poukazujú na to, že sú v tomto smere špeciálne prípady, nakoľko obe prišli o časť produkcie pre sankcie – Irak svojho času pre režim Saddáma Husajna a Irán pre spomínaný jadrový program. Navyše, záujem o zvýšenie ťažby má aj Líbya, ktorá zatiaľ stále zápasí s politickou nestabilitou.
„Nie je otázka či, ale kedy,“ povedal jeden z predstaviteľov OPEC. „Je možné, že k redukcii produkčného stropu dôjde v nasledujúcich šiestich mesiacoch,“ dodal.
OPEC zároveň ponechal na čele súčasného generálneho tajomníka Abdulláha al-Badrího. To naznačuje, že členské štáty sa stále nevedia dohodnúť, kto by ho mohol vo funkcii nahradiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy