Nemecká polícia vtrhla do pobočiek Commerzbank kvôli daňovým podvodom

, ČTK Foto:SITA

Nemeckí vyšetrovatelia od utorkového dopoludnia zasahujú v zhruba 40 pobočkách finančného ústavu Commerzbank, ktorý je druhou najväčšou bankou v Nemecku. Úrady zasahujú kvôli podozreniu z napomáhania k daňovým podvodom údajne za stovky miliónov eur.

Ako oznámila prokuratúra, nie je podozrivá samotná banka, ale pracovníci zahraničnej poisťovne, ktorá s ňou spolupracuje.

Podľa serveru hospodárskeho denníka Handelsblatt sa celonemeckej razie zúčastňuje 270 vyšetrovateľov, ktorí zasahujú nielen vo filiálkach banky, ale aj v jej centrále vo Frankfurte nad Mohanom. "Vyšetrovanie nesmeruje proti banke, ale proti jednotlivým spolupracovníkom iného poskytovateľa finančných služieb," potvrdil agentúre DPA hovorca Commerzbank.

Podľa informácií Handelsblattu úrady očakávajú, že nájdu dôkazy o daňových podvodoch za niekoľko stoviek miliónov eur. Konkrétne má ísť o podvody so životnými poistkami v ústave, ktorý patrí nemenovanému talianskemu poisťovaciemu koncernu. Vyšetrovanie podľa denníka spustilo septembrové odhalenie nezrovnalostí u jedného daňového priznania v najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajine Severnom Porýní – Vestfálsku.

Server denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol, že pracovníci poisťovne sú podozriví, že s ukrývaním peňazí pred finančnými úradmi pomáhali už od roku 2006.   

Pred rokom podnikla nemecká polícia podobnú raziu v pobočkách a vo vedení Deutsche Bank. Prokuratúra následne uvalila väzbu na päť zamestnancov najväčšej banky v krajine. Obvinení boli z prania špinavých peňazí a z krátenia daní pri obchodovaní s emisnými povolenkami.

Súvisiace články

Aktuálne správy