V stredu o národnom programe aktívneho starnutia

Vláda by mala v stredu rokovať o Národnom programe aktívneho starnutia na roky 2014 až 2020. Rezort práce a sociálnych vecí má podľa tohto materiálu do konca roka 2017 vykonať analýzu možností pre zavedenie alternatívy k súčasnému odchodu do starobného dôchodku. Súčasťou tejto analýzy má byť stanovenie počtu rokov dôchodkového poistenia, nad ktoré nebude ďalšou podmienkou pre nárok na plný starobný dôchodok fyzický vek.

Ministerstvo by tiež malo zanalyzovať možnosti pre zásadné zvýšenie minimálneho počtu rokov dôchodkového poistenia potrebných pre nárok na plný starobný dôchodok až na úroveň 30 rokov. V súčasnosti pri nároku na starobný dôchodok postačuje 15 rokov dôchodkového poistenia. Rezort by súčasne mal pripraviť konštrukciu čiastočného starobného dôchodku.

Ďalšou z navrhovaných zmien by mohlo byť zavedenie možnosti postupného odchodu do dôchodku. Návrh konštrukcie tohto opatrenia má ministerstvo práce a sociálnych vecí pripraviť do konca júna 2017 a do konca roka 2017 zrealizovať informačnú kampaň o tejto možnosti a vykonať prieskum potenciálneho záujmu o tento inštitút. O možnej realizácii tohto zámeru má ministerstvo rozhodnúť na základe výsledkov dopadovej štúdie. Materiál tiež hovorí o zanalyzovaní možností sprísnenia podmienok nároku na predčasný starobný dôchodok, a to do konca budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy