Stropkovský priemyselný park čaká na ruského investora

Rusom sa vrátili z colnice vzorky materiálov na certifikáciu, nakoniec ich priviezli na Slovensko osobne, čo predĺžilo celý proces získania povolení podľa slovenských technických noriem.

Ruská spoločnosť Armastek má stále záujem vstúpiť do priemyselného parku v Stropkove. Plánovaný termín do konca roka už s veľkou pravdepodobnosťou nestihne. Dôvodom je, že stále čaká na získanie certifikátov svojich výrobkov podľa slovenských technických noriem a právnych predpisov. Uviedol to primátor Stropkova Peter Obrimčák.

Podľa jeho vyjadrenia ruskému investorovi sa vzorky, ktoré poslal na testovanie na Slovensko, z neznámych dôvodov vrátili z colnice späť do Ruska. Potom sa rozhodol, že ich k nám osobne privezie, čo predĺžilo celý proces získania certifikátov. „Nemám pochybnosti o vstupe rusko-slovenského investora do priemyselného parku v Stropkove. Čaká sa len na posledné skúšky na materiál. Musíme dosiahnuť dôležitú vec, aby naše mesto bolo opäť centrom priemyslu na severovýchode Slovenska,” povedal Obrimčák. Pripomenul, že stropkovská radnica s ruským investorom z mesta Perm podpísala v júni Memorandum o porozumení a spolupráci.

Podľa Obchodného registra SR sa v októbri na stropkovskej adrese už zaregistrovala spoločnosť Armastek SK, s. r. o. V priebehu budúceho roka by v stropkovskom hnedom priemyselnom parku mal vzniknúť podnik na výrobu stavebných výrobkov. Obrimčák uviedol, že podľa dohody by nový investor mal postupne vytvoriť 450 až 500 nových pracovných miest v oblasti stavebného priemyslu. Výšku plánovanej investície zatiaľ nádejný investor ani mesto nezverejnili.

Mesto Stropkov v tomto prípade vystupuje ako prenajímateľ výrobných priestorov. Hnedý priemyselný park vznikol v areáli bývalej strojno-traktorovej stanice na ploche 18 700 metrov štvorcových. Prešiel rozsiahlou prestavbou, spevnili sa tu plochy, urobili vonkajšie rozvody, plynová prípojka, vodovod a kanalizácia. Celkové náklady na výstavbu prekročili sumu 3,7 milióna eur. Poskytovateľom nenávratného finančného príspevku bolo Ministerstvo hospodárstva SR v zastúpení Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Z celkovej sumy mesto Stropkov uhradilo z vlastných zdrojov päť percent nákladov. Park skolaudovali v novembri 2011. Už vtedy radnica avizovala príchod investorov z oblasti spracovania plastov, strojárenstva a elektrotechniky, no doteraz tu žiadny investor neprišiel.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy