Česku hrozí blamáž, v hre o sklad Amazonu je aj Slovensko

, e15 Foto:SITA

Česi sľúbili americkému Amazonu, že mu do roka postavia dva obrie sklady. Jeden pri Prahe a duhý v blízkosti Brna. Lenže plán na otvorenie distribučných centier v druhej polovici roka 2014 má kvôli postoju úradov čoraz väčšie trhliny.

V Brne dokonca hrozí otvorená blamáž. Developerská spoločnosť prvýkrát pripúšťa, že prieťahy môžu naštvať Amazon natoľko, že zriadi sklad mimo Českej republiky. Krajina by tak prišla až o päť tisíc nových pracovných miest, teda polovicu z celkového počtu, ktorú americký gigant u našich susedov plánuje vytvoriť.

Zatiaľ však developer  vzal späť len oznámenia o projekte, ktoré predložila na posúdenie vplyvov stavby na životné prostredie. Stavebník chce ešte doplniť ďalšie dokumenty. Okrem iného kvôli postoju radnice Brna – Černovic, ktorá tvrdí, že zámer je v rozpore s územným plánom.

Sklady Amazonu by mali stáť na veľkom pozemku v Hruškách na Břeclavsku pri diaľnici D2, no v hre pre sklad najväčšieho internetového obchodu sveta však táto lokalita údajne nie je. "O lokalite Hrušky ako alternatíve sa zatiaľ neuvažuje. Spoločnosť Amazon vždy hľadala lokality typu Brno – Černovická terasa. Ak by táto lokalita nebola možná, potom sa zrejme sústredí na lokality v iných krajinách, ako napríklad na Slovenskom či v Rakúsku," povedal denníku E15 riaditeľ developerskej spoločnosti CTP pre južnú Moravu Tomáš Budař.

Aby toho nebolo málo, treba vyriešiť dopravu, ktorú by Amazon ešte viac zahustil. Tamojšej priemyselnej zóne totiž stále chýba zjazd na diaľnicu D1 a jeho výstavba je v nedohľadne.

Na ružiach nemá ustlané ani spoločnosť Panattoni, ktorá má pre Amazon stavať halu na západe Prahy. Radnica tam chce najskôr zabezpečiť obchvat obce. Tento piatok potom svoj ​​názor na obrí sklad vyjadria v referende aj obyvatelia Dobrovíz.

"Amazon bude rád, keď bude mať do konca budúceho roka halu v Dobrovízi. V Brne sa to asi nestihne," uviedol zdroj z realitného trhu, ktorý si neželal byť menovaný. "Je to súťaž o to, kto dostane od klienta vyššiu pokutu," glosoval nepríjemnú situáciu ďalší účastník trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy