ECB škodí nemeckým sporiteľom, tvrdí bavorský minister

Európska centrálna banka svojou politikou nízkych úrokových sadzieb spôsobila, že bezpečné vklady v bankách neprinášajú zisk a kapitál smeruje do rizikových investícií, uviedol bavorský minister financií Markus Söder

Európska centrálna banka (ECB) svojou politikou nízkych sadzieb ohrozuje finančnú stabilitu v eurozóne a poškoduje nemeckých sporiteľov. Tvrdí to bavorský minister financií Markus Söder. Bezpečné vklady v bankách neprinášajú zisk a kapitál preto smeruje do rizikovejších investícií, v dôsledku čoho hrozí vznik nových cenových bublín na realitných, akciových a komoditných trhoch, upozorňuje Söder. Je jasné, že ECB chce pomôcť slabším členom eurozóny, účet však platia nemeckí sporitelia, napísal vo víkendovom komentári pre týždenník Focus.

„Plazivé vyvlastňovanie sporiteľov nemožno dlhšie akceptovať,“ zdôraznil vysoký predstaviteľ bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU), ktorá je sesterskou stranou kresťanských demokratov nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Nezvyčajne ostré vyjadrenia predstaviteľa CSÚ podľa agentúry Reuters poukazujú na rastúce obavy z inflácie v najväčšej európskej ekonomike po tom, čo ECB minulý mesiac znížila hlavnú úrokovú sadzbu na nové rekordné minimum 0,25 %. Medziročná inflácia v Nemecku minulý mesiac nečakane zrýchlila rast na 1,3 %, hoci zostala hlboko pod cieľovou hodnotou ECB tesne menej ako 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy