Ako sa utopiť v peniazoch: Kúpte si trezor plný mincí!

, lad Foto:

Ak by ste mali záujem, v budove Schweizer Volksbank v Bazileji, vo Švajčiarsku, je na predaj trezor s veľkosťou obytnej izby plný päťcentoviek.

Nestáva sa to často, že by nejaká banka ponúkla na predaj svoj sejf, navyše plný peňazí. Presne sa v ňom nachádza osem miliónov kusov päťcentoviek.

Tento priestor Schweizer Volksbank je skutočne sám o sebe umeleckým dielom zo začiatku 20. storočia. Všetko je v ňom plne funkčné, v dobrom stave, všetky bezpečnostné schránky sú vyrobené ručne. Ide o kombináciu ušľachtilých materiálov, ocele a mosadze a mramoru.

V stavbe z roku 1912 sa nachádza celkovo 1619 bezpečnostných schránok. Samozrejme, ako sme už zvyknutí na švajčiarsku dôkladnosť, od žiadnej nechýba kľúč. Vysypané päťcentovky sú už neplatné, z obehu ich Švajčiari stiahli v októbri tohto roka.

Žiaľ predajnú cenu inštitúcia nezverejňuje, informácie tohto charakteru poskytuje len pre vážnych záujemcov. V každom prípade sa aspoň pokochajte zábermi, o aký fenomenálny priestor ide. Ideálne pre múzeum.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy