Kľúč, ako postaviť Európu na nohy

, project-syndicate.org Foto:SITA

Ako by sa dala z niekoľkých rán krvácajúca európska ekonomika nasmerovať na upokojujúcu dráhu rastu tak, aby sa štáty neutopili v dlhoch a zároveň by aj klesla nezamestnanosť?

Odpoveď je podľa ekonóma Eric Labayea, riaditeľa inštitútu McKinsey jednoduchá. Štáty by mali podporovať všetky investície podnikovej sféry. Ekonóm sa domnieva, že v rámci debatných krúžkov  "ako sa vysporiadať s krízou," doteraz očakávali zmenu od nesprávneho hráča na trhu. Podľa ekonóma to totiž nie je štát, ktorý musí investovať a vytvárať nové pracovné miesta. Štát to nedokáže robiť tak efektívne ako súkromný sektor. Tým správnym hráčom je podľa Labayea podnikový sektor, kde sa sústredí nielen kapitál a odbornosť, ale aj účinnosť, ktorú zabezpečuje záujem byť čo najviac ziskový.

Keď už hovoríme o kapitále, tak len spoločnosti z podnikového sektora v Európe, ktoré sú obchodované na burze, mali v roku  2011 približne 750 miliárd eur v hotovosti. Takýto objem peňazí odpočíval na bankových účtoch, väčšinou len s minimálnym úrokom, čakajúc na sľubné investičné nápady.

Ďalšou zaujímavosťou je, že Európska podniková sféra v roku 2011 zrealizovala investície za 2000 miliárd eur. Pre porovnanie, štátom sa podarili investície za 300 miliárd eur. Vo firemnom sektore aj toto číslo znamená hlboký prepad, pretože objem podnikových investícií klesol v období medzi rokmi 2007 a ​​2011 o 350 miliárd eur. Je to oveľa viac než zmrštenie spotreby domácností a investícií štátu.

Eric Labaye zdôrazňuje, že podnikové investície sú najdôležitejšou zložkou hospodárstva krajiny. Na jednej strane investície okamžite vytvárajú hodnoty a pracovné miesta, na druhej zvyšujú dlhodobý rastový potenciál ekonomiky. To znamená, že aj z dlhodobého hľadiska je tu perspektíva pre vytvorenie nových pracovných miest a prosperitu. Je tiež zrejmé, že tieto investície nemusí urobiť štát, stačí ak bude všetkými možnými prostriedkami podporovať investície zo súkromného sektora a vytvorí prostredie, ktoré je ideálne pre realizáciu týchto projektov a investícií.

Takže to, čo vlastne môže vláda urobiť? V krátkodobom horizonte bude najväčšia pomoc ak nebude klásť žiadne administratívne bariéry. Hovorí sa tomu liberalizácia a uvoľnenie obmedzujúcich pravidiel. Čím bude menej regulácií a pravidiel, jednoduchšia administratíva, tým väčší objem investícií bude realizovaný. Popri tom je ďalšou úlohou štátu vytvárať dôveryhodnú fiškálnu politiku a posilňovať právnu istotu, čo prispieva k celkovej stabilite makroekonomického prostredia a k zaisteniu nízkych úrokových sadzieb.

Okrem toho môže štát ponúkať dotácie a výhodné úverové produkty, z dlhodobejšieho hľadiska s rozvojom infraštruktúry a vzdelávania, čo znamená rozšírenie ľudského kapitálu, prispievať k naštartovaniu investícií. Eric Labaye  vidí kľúč na oživenie Európy v súkromnom sektore. To si ale vyžaduje, aby štát nebol aktívnym hráčom, ale v pozícii priateľa, ktorý neváha pomôcť.

Súvisiace články

Aktuálne správy