Ako zarobiť na kríze: Záchranné injekcie priniesli Buffetovi zisk 10 miliárd dolárov

, patria Foto:SITA

Buďte bojazliví, keď sú ostatní lakomí, a buďte lakomí, keď sú ostatní bojazliví. Toto investičné porekadlo prinieslo Warrenovi Buffettovi počas piatich rokov od vypuknutia finančnej krízy 10 miliárd dolárov. Presne toľko zarobil známy miliardár na šiestich finančných injekciách poskytnutých popredným americkým i zahraničným koncernom, ktoré sa ocitli v ťažkostiach.

Veštec z Omahy, ktorého impérium zastrešuje spoločnosť Berkshire Hathaway, sa k méte 10 miliárd dolárov priblížil minulý týždeň, keď mu výrobca cukroviniek Mars splatil úver 4,4 miliardy, poskytnutý v roku 2008. Len zisk z tejto pôžičky by mal  Berkshire priniesť 680 miliónov amerických dolárov.

V rámci šiestich investícií, ktoré okrem Marsu zahŕňali banky Goldman Sachs a Bank of America, priemyselný konglomerát General Electric, chemický gigant Dow Chemical a zaisťovaciu spoločnosť  Swiss Re, Buffett vložil prostriedky v hodnote 25,2 miliárd dolárov. Prvý pomocnú ruku podal Marsu v apríli 2008, kedy začali zamŕzať kapitálové trhy, ako poslednej pomohol Bank of America v auguste 2011, keď nakúpil jej prioritné akcie v hodnote 5 miliárd USD. Jeho celkový výnos z týchto transakcií je zatiaľ na úrovni 40 %.

V tomto ohľade priniesla kríza Buffettovi neopakovateľné príležitosti. So zhoršovaním dostupnosti úverov sa na neho,  a na obrovskú kasu Berkshire, ako na veriteľa poslednej inštancie obrátili veľké mená korporátnej Ameriky. Okrem veľmi potrebného kapitálu sa týmto spoločnostiam dostalo ešte jednej, rovnako cennej komodity: otvorene deklarovanej dôvery investičného guru v ich dlhodobé podnikateľské plány. Akcie spoločností, ktoré Buffett takto podporil, sa po ohlásení investície spravidla vydali smerom hore.

"Čo sa ziskovosti týka, aj priemernému investorovi sa mohlo dariť tak dobre, ak počas paniky nakúpil na burze," vyhlásil Buffett v rozhovore pre denník Wall Street Journal. Dodal, že najlepšie nákupy sa robia v čase, keď ostatnými na trhu myká hrôza. Len málo investorov, ak vôbec niekto, dokázal využiť kríza tak zručne a v tak veľkom meradle. Buffett uviedol, že zarobené peniaze chce použiť na ďalšie veľké investície, ktoré by priniesli rovnako atraktívny výnos. Berkshire vraj bude ďalej nakupovať akcie, a rozširovať tak svoje portfólio v hodnote cez 100 miliárd dolárov. "Stále je lepšie mať akcie ako hotovosť," myslí si muž považovaný za ikonu amerického kapitalizmu.

Realizácia obrých akvizícií, akým bol napríklad nákup železničnej spoločnosti BNSF za 26 miliárd dolárov v roku 2010, však bude čoraz ťažšia. Keďže s postupom hospodárskeho oživenia vzrástli ceny aktív, priestor pre senzačné transakcie, ktoré by Berkshire umožnili dobre využiť peniaze na účtoch, sa podstatne zúžil.

Súvisiace články

Aktuálne správy