Kam sa oplatí investovať: Toto je desať vecí, ktoré môžu zmeniť svet

, citigroup Foto:SITA

Solárna energia, 3D tlač, genetické inžinierstvo, informačné technológie. Toto sú okrem iného oblasti, ktoré majú podľa analytikov Citigroup potenciál v blízkej budúcnosti zmeniť svet. Revolučné inovácie môžu poskytnúť veľkú príležitosť pre investorov, pretože akcie spoločností pôsobiacich v týchto oblastiach sa môžu prudko vyšvihnúť do nečakaných výšok.

Analytici zhromaždili technologické inovácie z priemyselných odvetví akými sú IT, energetika, a zábavný priemysel. V desiatke TOP inovácií je väčšina takých, čo pravdepodobne už nedokážu otriasť základmi sveta, pretože ide len o zdokonalenie a zlacnenie už existujúcich výrobkov a  technológií. No nájdu sa v rebríčku aj sľubné novinky.

3D tlač
Rozvoj tvorivých nástrojov pre trojrozmerné objekty má podľa analytikov nabrať neskutočné obrátky. Domnievajú sa, že v blízkej budúcnosti sa týmito nástrojmi bude navrhovať až 50 percent dielov lietadiel. Ak by sa to skutočne udialo, narástol by súčasný ročný 3,5 miliardový trh na 6,5 miliardový. Malo by sa tak stať najneskôr do roku 2019. Najviac dokážu z toho vyťažiť spoločnosti ako Stratasys, ExOne alebo Arcam, ktoré sú v danom odvetví dlhodobo úspešné. Rovnako by z boomu technológie dokázali profitovať aj spoločnosti  zaoberajúce sa vývojom, či predajom konštrukčného softvéru CAD, akými sú napríklad Autodesk, Dassalult Systemes, PTC.

Elektronická cigareta
Hoci sa jediným významným trhom pre elektronickú cigaretu považuje USA, v nasledujúcich rokoch by sa takýto druh fajčenia mohol rozšíriť aj do iných regiónov. Dopyt po e-cigaretách je v porovnaní s klasickými takmer zanedbateľný. V roku 2012 bol obrat len na úrovni jednej miliardy dolárov, podľa analytikov, ale tento trh dokáže narásť aj o 50 percent ročne. Úspech však vo veľkej miere závisí od regulátorov a od maloobchodných predajcov. Väčšina tabakových gigantov zatiaľ neobjavila potenciál elektronických cigariet, preto ich v ponuke ani nemá. Z tohto dôvodu by to mohlo mať negatívny dopad na také spoločnosti akou je napr. Imperial Tobacco. Naopak British American Tobacco a Philip Morris, ktorí sa už zaoberajú vývojom elektronickej cigarety, by ich dokázali v horizonte 1 – 3 rokov ponúknuť na trh a tým pádom by to priaznivo ovplyvnilo aj akcie spomínaných spoločností.

Genetické inžinierstvo
Do roku 2015 by sa génové inžinierstvo mohlo stať trhom s ročným obratom 2,1 miliardy dolárov. A to aj napriek skutočnosti, že v roku 2005, tento sektor priniesol  "len" 700 miliónov dolárov. Technológia sa používa hlavne pri výskume rakoviny a dokáže z nej profitovať farmaceutický priemysel. Rozvoj tohto odvetia očakávajú analytici z toho dôvodu, že náklady na prípravu genómov šli rapídne dole, čo spôsobuje vytláčanie iných druhov platforiem a drahších technológií. Získajú na tom hlavne génové spoločnosti ako Life Technologies, Illumina, Pacific Biosciences, alebo Fluidigm.

Mobilné platobné systémy
Mobilné platby dnes ešte nie sú tak rozšírené, ako transakcie platobnými kartami, ale popularita mobilných telefónov skôr či neskôr pomôže presadiť aj platby. Vo svete je registrovaných 6 miliárd užívateľov mobilov, čo by v prípade rozmachu platieb dávalo príležitosť získať značnú klientelu. Kanadská výskumná firma IE Market Research Corporation odhaduje, že od roku 2016 by sa prostredníctvom mobilnej platby mohli uskutočniť nákupy v hodnote 1000 miliárd dolárov ročne. To by malo pozitívny dopad na spoločnosti ako Telenor, Vodacom alebo eBay. Masovejšie rozšírenie mobilných platieb by mohlo negatívne zasiahnuť v dlhodobom horizonte napríklad výrobcov terminálov. V krátkodobom horizonte, noví hráči na trhu zatiaľ nepredstavujú nebezpečenstvo, pretože sú zatiaľ relatívne malí.

Energetický výskum
Rozvoj technológií v energetickom výskume dokáže priniesť okrem zvýšenia ťažby ropy a plynu, aj ich efektívnejšie využívanie. Revolúcia na poli ťažby bridlicového plynu sľubuje obrovský potenciál v petrochemickom priemysle predovšetkým v USA. Technológia známa pod označením HiWay umožní efektívnu ťažbu plynu z bridlíc a navyše sa môže hlbinný výskum presunúť aj na také miesta, kde to doteraz možné nebolo. Prospech by z toho mohli mať firmy ako Transocean, FMC Technologies a Schlumberger. Široké rozšírenie HiWay však môže položiť menšie podniky akými sú napr. Modec, alebo BW Offshore. Dopyt po tradičnej ťažbe ropy a zemného plynu, po FPSO technológii, môže ochabnúť. Zoštíhlenie čaká aj flotilu ropných tankerov.

Stlačený zemný plyn
V niektorých krajinách Stredného východu už bežne používajú ako palivo do vozidiel stlačený zemný plyn (CNG), počet takýchto automobilov sa postupne zvyšuje aj v mnohých vyspelých ekonomikách. Najčastejšie sú to taxikári, ktorí sa rozhodnú pre prestavbu svojho palivového systému. Podľa analytikov IHS do roku 2020 dosiahne počet vozidiel na plynový pohon 1,1 percenta globálneho automobilového trhu. Stlačený zemný plyn môže pomôcť vyvolať dopyt zo strany spotrebiteľov po energeticky účinnejších vozidlách, čo môže naštartovať rozvoj vozidiel na nekonvenčný druh paliva. Z rozmachu CNG by mohli mať osoh napríklad Delphi Automotive, Lear Corporation a BorgWarner.

Streamingové služby
Nejde o žiadnu novinku, veď  zo streamingových služieb už roky profituje napríklad Netflix, ktorý zvýšil podiel svojich užívateľov od roku 2010 o 70 percent. Okrem Netflix je tu aj Hulu, Amazon a Google. Všetci nemenej úspešní hráči na trhu. Analytici Citigroup predpokladajú, že ani nováčikovia nemajú dvere zatvorené, predovšetkým vďaka vysokorýchlostnému pripojeniu a rozšíreniu mobilných zariadení. Ďalší vývoj streamingu by len posilnil pozíciu jasného víťaza Netflixu alebo DirecTV. Negatívne výsledky by dosiahli väčšie mediálne spoločnosti ako CBS, Discovery, Time Warner, Walt Disney. Najviac by asi utrpela stratou inzerentov káblová televízia.

Internetové softvérové služby
Ide o najnovšiu generáciu podnikového softvéru založenú na tzv. cloud riešeniach. V tomto segmente nájdeme Google aplikácie alebo aj služby Amazonu. V posledných rokoch sme svedkami veľkej expanzie na trhu on-line softvérových služieb. Podľa IDC  v roku 2012 trh narástol o 26 percent a dosiahol 18 miliárd dolárov. Tento proces môže aj naďalej pokračovať, čo by znamenalo v roku 2016 37 miliárd dolárov a 40 percent z celosvetového softvérového trhu. Víťazom by sa tak mohla stať spoločnosť ServiceNow, najväčší producent cloudových softvérov. Akcie by mohli ísť vyššie aj CRM, WDAY alebo dokonca aj IBM, ktorá by profitovala predovšetkým z konzultácií.

Softvérové IT siete
Inteligentný softvér na báze počítačovej siete tiež existuje už dlhšiu dobu, ale v ostatných rokoch prešiel neuveriteľným vývojom. Dnešný 360 miliónový trh má podľa odhadov IDC narásť do roku 2016 na 3,7 miliardy dolárov. Profitovať budú dominantní hráči akými sú Cisco, IBM, HP a Dell.

Solárna energia
Poklesom cien technológií rastie popularita alternatívnych zdrojov energie. Čoraz viac sa do popredia dostáva solárna energia, čomu sa tešia predovšetkým SunPower Corporation a First Solar. Vzostup slnečnej energie zatlačí do úzadia tradičné zdroje akými sú plyn, ropa a jadro. Tento trend už nastúpilo napríklad Nemecko, ktoré chce do roku 2022 odstaviť všetky jadrové elektrárne a ich produkciu nahradiť výhradne z alternatívnych zdrojov. Už dnes majú na výrobe elektriny v krajine najväčší podiel alternatívne zdroje, čo by mohlo v budúcnosti negatívne ovplyvniť veľké energetické spoločnosti ako RWE, či E.ON.

Súvisiace články

Aktuálne správy