Štvrtina Slovákov už do banky nechodí, komunikuje s ňou cez počítač

, poštová banka;lad

Za ostatných päť rokov vzrástol na Slovensku počet používateľov služby internet banking takmer trojnásobne z 15 % v roku 2007 na 40 % v roku 2012. V súčasnosti sa tak podľa údajov Eurostatu starajú o svoje financie online štyria z desiatich Slovákov vo veku 16 až 74 rokov.

Internet banking je dnes v rámci bankových služieb považovaný za absolútny štandard. V online spravovaní peňazí sme vlani po prvýkrát prekročili priemerné čísla za eurozónu, 39 %, aj Európsku úniu, 38 %. Prvenstvo sme si vyslúžili taktiež v rámci zoskupenia krajín V4. "Rekordérom z Holandska či zo škandinávskych ekonomík, kde internet banking využívajú až ôsmi z desiatich ľudí, sa však stále pozeráme na chrbát," hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Naopak, elektronické bankovníctvo je aj naďalej tabu hlavne pre Rumunov (3 %), Bulharov (4 %), aj Grékov (9 %).  

Službe internet banking na Slovensku podľahli viac muži ako ženy. V roku 2012 pracovalo so svojim účtom online 41 % mužov, zatiaľ čo podiel žien predstavoval 38 %. Najviac fanúšikov elektronického bankovníctva nájdeme vo vekovej kategórii 25 – 34 rokov, v ktorej takouto formou držia stráž nad svojimi financiami až 6 z 10 mladých. Naopak, najmenší podiel, 15 % Slovákov spravujúcich svoje finančné prostriedky online nájdeme medzi staršími obyvateľmi vo veku 55 – 74 rokov. 

Čím vyššie vzdelanie, tým väčšia náklonnosť k elektronickému bankovníctvu. Spomedzi ľudí s nižším vzdelaním využíva túto službu len každý ôsmy, so stredným vzdelaním je to už každý tretí a s vyšším vzdelaním sú to až dvaja Slováci z troch. "Pracujúci ľudia majú zväčša pravidelný príjem prichádzajúci na účet v banke, o ktorý sa následne starajú aktívnejšie aj prostredníctvom elektronického bankovníctva. Podiel zamestnaných resp. pracujúcich Slovákov využívajúcich internet banking je tak až takmer trikrát vyšší než podiel nezamestnaných využívajúcich túto službu," dodáva Sadovská. Online spravovanie peňazí získava na popularite aj medzi študentmi a vlani službu internet banking využívala tretina z nich.

Súvisiace články

Aktuálne správy