Realizáciu projektu UNITAS musíme posunúť, najprv treba informačný systém

Nové Sady 22. augusta (TASR) – Ďalšiu realizáciu projektu jednotného výberu daní, ciel a odvodov UNITAS je potrebné odložiť. Plánované zlúčenie colných a daňových úradov bude pritom možné najskôr od 1. januára 2015, a to len za predpokladu, že sa toto zlúčenie bude javiť ako opodstatnené. Konštatuje sa to v situačnej správe o programe UNITAS, ktorú na dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Nových Sadoch predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.
"Nielenže nie je možné pokračovať a realizovať pôvodne nastavené míľniky, ale prioritne je žiaduce venovať pozornosť úplnej stabilizácii a funkčnosti finančnej správy," uvádza v správe rezort financií. Príčinou súčasného stavu je podľa ministerstva nezodpovedné a nesystémové riadenie projektu zo strany predchádzajúceho manažmentu. Ten mal zlým riadením projektu UNITAS, ktorý bol spustený v roku 2008, vrátiť fungovanie finančnej (pôvodne daňovej) správy o niekoľko rokov späť.
MF SR konštatovalo, že posun doterajších míľnikov jednotlivých reformných krokov je, vzhľadom na neúspešnú realizáciu 1. časti projektu UNITAS, nevyhnutný. Okrem posunu zlúčenia daňových a colných úradov sa má odložiť aj obojstranná elektronická komunikácia finančnej správy s podnikateľmi o jeden rok na 1. polrok 2014.
Ďalší vývoj projektu bude podľa rezortu možný len prostredníctvom plne funkčného, moderného a výkonného informačného systému (IS). Implementácia nového komplexného IS finančnej správy, ktorý mal byť nasadený do prevádzky k 1. januáru 2013, sa vzhľadom na nedoriešené finančné a iné zabezpečenie presúva až na rok 2014. "V súčasnosti sa pracuje na pilotnej realizácii časti tohto informačného systému, a to na zabezpečení správy dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorá má byť ukončená v septembri 2012," informovalo MF SR.
Rezort navrhuje v 2. polroku 2014 spustiť popri pôvodnom informačnom systéme daňovej správy aj duálnu prevádzku nového IS, pričom k 1. januáru 2015 sa má v prevádzke ponechať už len nový systém.

Súvisiace články

Aktuálne správy