Cesty na Kriváň, Látky aj Lom nad Rimavicou opravili

Súčasťou rekonštrukcie ciest, ktoré v pondelok slávnostne odovzdali do užívania, bola aj výstavba kruhovej križovatky na spojnici všetkých troch smerov.

vyšlo aj v REG
B. BYSTRICA 20. augusta (SITA) – Vyše 24 kilometrov zrekonštruovaných úsekov na cestách druhej triedy II/526 a II/529 medzi obcami Kriváň, Látky a Lom nad Rimavicou a mestom Hriňová v pondelok v Hriňovej slávnostne odovzdali do užívania predstavitelia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) ako investora a spoločnosti Skanska ako dodávateľa rekonštrukcie. Rekonštrukčné práce trvali zhruba rok a stáli vyše 1,844 milióna eur bez DPH, z čoho BBSK hradil z vlastných zdrojov päť percent, z Európskeho fondu regionálneho rozvoja 85 percent a zo štátneho rozpočtu 10 percent. Ako uviedol župan Vladimír Maňka, cesty sú vďaka novému, zosilnenému povrchu a opraveným krajniciam bezpečnejšie a komfortnejšie. Obnovu potrebovala najmä cesta z Hriňovej na Lom nad Rimavicou, ktorá už bola v havarijnom stave, súčasťou projektu bolo aj vybudovanie kruhovej križovatky na mieste pôvodnej križovatky tvaru Y v Hriňovej.

Banskobystrický samosprávny kraj je vlastníkom 609,6 kilometra ciest II. triedy a vyše 1 853 kilometrov ciest III. triedy a 1 039 cestných mostov. Projekt rekonštrukcie ciest Kriváň – Hriňová – Látky a Hriňová – Lom nad Rimavicou je jedným z ôsmych, na ktoré samosprávny kraj získal financie z eurofondov. Spolu ide o rekonštrukcie zhruba 144 kilometrov ciest II. a III. triedy za spolu 16,1 milióna eur a všetky by mali byť dokončené v tomto a budúcom roku. „Bez peňazí z eurofondov by sme nedokázali opraviť ani zlomok z tých ciest, ktoré dnes rekonštruujeme,“ povedal Maňka.

Okrem zdrojov z euforondov si samosprávny kraj zobral tento rok na opravu cestnej infraštruktúry aj komerčný úver 10 miliónov eur. Financovať sa z neho má oprava štyroch cestných mostov a vyše 88 kilometrov ciest II. a III. triedy.

Agentúra SITA k správe vydá zvukovú správu

Súvisiace články

Aktuálne správy