Podnikanie sťažuje často nezmyselná byrokracia

Bratislava 16. augusta (TAS) – Duplicitné alebo zbytočné povinnosti vo vzťahu k Štatistickému úradu SR, Sociálnej poisťovni či finančnej správe. To sú len niektoré z povinností, ktoré ukladá legislatíva podnikateľom. Poukázať na absurditu niektorých má anketa "Byrokraticky nezmysel 2012", ktorú zorganizovalo Združenie mladých podnikateľov Slovenska pod odbornou garanciou Združenia podnikateľov Slovenska a mediálnou podporou Hospodárskych novín.
Počas mesiacov máj a jún prebiehal zber tipov podnikateľov, ktorých prišlo niekoľko desiatok. Medzi absurdnými opatreniami sú napríklad poplatok pri dovoze lampového oleja do lampičiek, kvapalného podpaľovača pre barbecue, odmasťovacích kvapalín či benzínového čističa, ktoré po zmene legislatívy patria medzi okruh tovarov, za ktoré musia podnikatelia platiť poplatok z dôvodu "nakladania s núdzovými zásobami ropy a ropných produktov", a mnohé ďalšie.
Byrokratický nezmysel 2012 je súťaž o anticenu pre legislatívne opatrenie komplikujúce život podnikateľom. Cieľom je identifikovať legislatívne opatrenia alebo byrokratické povinnosti, ktoré podnikateľom najviac strpčujú život, a vytvoriť tlak na ich odstránenie.
TASR o doterajšom priebehu ankety informovalo Združenie mladých podnikateľov Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy