Pri oceňovaní poisťovní môže byť rozhodujúci cash flow

Za najvhodnejšiu metódu na ocenenie poisťovní považuje Luboš Vančo z audítorskej firmy KPMG diskontovaný cash flow.

Najvhodnejšou metódou na ocenenie súkromných zdravotných poisťovní, o ktoré má záujem štát, by mohol byť diskontovaný cash flow. Pre agentúru SITA to uviedol managing partner KPMG Slovensko Luboš Vančo. Ako pokračoval, ide o štandardnú metódu, ktorá sa používa po celom svete. To, že je poisťovňa financovaná z verejných zdrojov, nie je podľa Vanča rozhodujúce. „Dôležité je, že vytvára určitú masu peňažnej hotovosti, ktorá sa dá z podniku zobrať vo forme dividend alebo inej forme, bez toho, aby to narušilo chod a rozvoj podniku,“ povedal.

Hodnota podniku, v tomto prípade poisťovne, by sa tak podľa spomínanej metódy určila ako prebytok peňažnej hotovosti, ktorý sa nasimuluje do budúcnosti, zväčša na päť rokov spolu s odhadom činnosti na ďalšie obdobie a takto vypočítané peňažné toky sa odúročia k času ocenenia. Problémom tejto metódy je podľa Vanča to, že vychádza z odhadu budúcich údajov, ktoré budú do určitej miery rozdielne od skutočnosti. Na druhej strane však pripúšťa, že peňažné toky v poisťovniach sú relatívne stabilné a predvídateľnosť je vyššia.

Statické metódy oceňovania, pri ktorých sa stanovuje cena za každý druh majetku, nebudú podľa Vanča pravdepodobne využité. „Majetok v prípade poisťovne nie je podstatný, keďže ho nemá veľa, zato však má silné cash flow, ktoré vytvárajú každý mesiac platby poistencov,“ uviedol. Hodnota poisťovne tak klesá či stúpa aj s počtom a štruktúrou jej klientov. Rovnako jej hodnotu môže ovplyvniť aj úver. „Hodnota úveru, respektíve dlhodobých záväzkov, sa odčíta od simulovaného cash flow za podmienky, že sa používa vážený priemer nákladov na kapitál ako odúročiteľ, a teda znižuje hodnotu poisťovne,“ uviedol Vančo.

Premiér Robert Fico pred časom pripustil, že najväčší spor pri zavádzaní jednej zdravotnej poisťovne bude práve v tom, ako ohodnotiť obe súkromné poisťovne pôsobiace na slovenskom trhu, ktoré chce vláda odkúpiť. Slovensko by týmto krokom prešlo od pluralitného na unitárny systém verejného zdravotného poistenia.

Do úvahy prichádzajú tri možnosti, ako pretvoriť existujúci systém viacerých poisťovní na jednu. Za prioritný spôsob pritom rezort zdravotníctva i premiér považujú dosiahnutie dohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní o odkúpení ich akcií alebo vymedzených aktív. Ak by sa však vláda s poisťovňami nedohodla, na rad by mohol prísť proces vyvlastnenia. Tento spôsob vytvorenia jednej poisťovne obhajuje ministerstvo verejným záujmom. Treťou možnosťou je správa poistného kmeňa. V praxi by to znamenalo, že poisťovne aj naďalej zostanú vo vlastníctve súkromných spoločností, štát však prevezme nad nimi riadiacu kontrolu a spravovať ich bude bez zasahovania vlastníkov.

Projekt jednej zdravotnej poisťovne prvýkrát načrtol premiér Robert Fico na konci júna, svoj zámer opätovne zopakoval počas hodnotenia sto dní vlády. Následne na to poveril ministerku zdravotníctva, aby pripravila rámcový materiál pre vznik jednej zdravotnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy