Nálada investorov v eurozóne je najhoršia za tri roky

Berlín 6. augusta (TASR) – Nálada v ekonomike eurozóny sa v auguste zhoršila už piaty mesiac po sebe a je najhoršia za vyše tri roky. Príčinou je dlhová kríza regiónu, vyplýva z prieskumu nemeckého inštitútu Sentix.
Index dôvery investorov v ekonomiku eurozóny inštitútu Sentix klesol v auguste z júlových -29,6 bodu na -30,3 bodu, čo je najmenej od júla 2009. Jeho pokles bol však o niečo menší, než očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters, ktorí prognózovali zníženie indexu až na -31 bodov.
Štvrtkové (2. 8.) vyhlásenia prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho signalizujú, že banka zrejme opäť začne nakupovať vládne dlhopisy, aby znížila úročenie dlhu Španielska a Talianska. To zrejme tiež pribrzdilo pokles indexu.
Čiastkový index očakávaní po mnohých mesiacoch vzrástol z -24 bodov na -23,3 bodu. "Hlavným dôvodom je zrejme neobvykle energická obrana eura zo strany prezidenta ECB," uvádza sa v správe inštitútu Sentix. "Výsledky prieskumu signalizujú, že to upokojilo investorov, predovšetkým inštitucionálnych, že sa chystajú rozhodnejšie opatrenia na záchranu spoločnej meny."
Čiastkový index hodnotenia aktuálnej situácie však pokračoval v poklese aj v auguste, keď sa znížil na -37 bodov z -35 bodov v júli.

Súvisiace články

Aktuálne správy